download theme

Bonus for new user http://bet365.artbetting.gr 100% bonus by bet365.

bet365.artbetting.co.uk

Zarolaj.si

A+ A A-

album: DMP - KROG

dmp-krogSkupina Društvo mrtvih pesnikov (DMP) letos praznuje 20. obletnico delovanja, ki so jo obeležili z izidom nove plošče Krog in velikim koncertom v ljubljanskem CUK Kino Šiška. Koncert so spremljale kamere, zato bo možnost, da izjemni show, ki so ga DMP pripravili, vidijo tudi vsi tisti, ki jih tam ni bilo, še letos na TV Slovenija.


Prvi singel: Pod oblakom
Prvi single Pod oblakom 2010 je skladba Društva mrtvih pesnikov, ki je v originalu izšla leta 1998 na najbolje prodajanem albumu skupine Neki rabm, da te ne pozabm in je že bila slovenska glasbena uspešnica. Za prvo je bila pesem izbrana, ker najbolje pooseblja idejo in zvok novega albuma Krog. Tako je iz durovskega nastavka postal ta bolj molovski, vseeno pa v sebi nosi izjemno energijo in urbane plesne nastavke. Zaznamuje ga prepoznaven vokal in močna glasbena podlaga z nekaterimi retro - elektro elementi, ki nakazujejo tudi smer celotnega novega projekta DMP Krog. Single Pod oblakom 2010 bo kmalu dobil tudi videopodobo s koncerta v Kinu Šiška, kjer so posneli celoten koncert.

DMP - Pod oblakom 2010

Audio clip: Adobe Flash Player (version 9 or above) is required to play this audio clip. Download the latest version here. You also need to have JavaScript enabled in your browser.Plošča: Krog
Nova plošča Društva mrtvih pesnikov Krog vsebuje 10 na novo predelanih bolj ali manj znanih pesmi skupine, ki so jih fantje vzeli v t.i. drugo branje in jih oblekli povsem na novo, ter 3 nove, sveže skladbe: Pingvin, Kaviar in Nebo nad Berlinom, ki napovedujejo novi, sodobnejši zvok skupine. Celotna plošča Krog je glasbeni eksperiment izpod peresa Društva mrtvih pesnikov in producenta Žareta Paka, ki so se skupaj pogumno lotili preobrazbe starejših pesmi.


Novi album je, kot pravijo fantje: "glasbeni skok s padalom, saj poskušamo na novo definirati zgodbe, ki smo jih ustvarili v zadnjih 20-tih letih in jim dodati nove. Postavili smo se pred nalogo ponovi vajo, slekli posamezno skladbo in jo neobremenjeno oblekli za današnji ples. Ta album bo za marsikoga nekakšno drugo branje skupine Društvo mrtvih pesnikov, za nas pa ponovno rojstvo. Za novi album smo želeli nekakšen sveži DMP zvok, kot nostalgičen element pa smo uporabili nekatere retro dodatke iz 80-tih, da nekako orišemo pot skozi katero smo se kot bend sprehodili. V osnovi bendovska drža albuma, ki je nastajala na vajah in predprodukciji v prvi polovici leta se meša z retro-sint elementi in različnimi zanimivimi vokali."

Po 20 letih ustvarjanja je skupina želela album in zvok, ki bi se lahko kosal z glasbenimi izdelki kjerkoli po svetu, zato so zaupali slovenskemu producentu Žaretu Paku (Audio Artists), ki je celoten projekt zastavil zelo ambiciozno, saj je eden redkih, ki ustvarja tudi na evropskih trgih. Skupaj so za miks izbrali berlinski studio Daily Hero s tonskim mojstrom Florianom Nowakom (Audio Artists), posnetke pa dokončali v mastering studiu Time Tools v Hannovru.

Za prvo pokušino lahko slišite minutne dele skladb na spletni strani skupine: http://www.dmp.si/albumi

O skladbah
 • Ko prižgeš nov dan je skladba, ki je DMP izstrelila v slovensko glasbeno orbito z zmago na zadnji Pop delavnici leta 1993 (glavna nagrada strokovne žirije). Skladba je izšla na albumu Opus 2 in že takrat je doživela prvo preobrazbo, ko so delali s producentom Janezom Križajem. Že original ponuja netipično strukturo (bolj simfonično kot pop) z več kitičnimi in refrenskimi deli, ki so jo tokrat bolj uniformirali in iz balade spremenili v disko. Komad zaznamuje tudi nekoliko netipičen DMP vokal - mešanica Alanovega falseta in Tomaževega glasu, kot tudi del v refrenu "na koncu vseh poti ostanejo mrtvi pesniki"
 • Nebo nad Berlinom je ena od novih skladb DMP na albumu Krog, ki bo najbolj orosila oči in je bila napisana v letalu na poti v Berlin ter navdahnjena z istoimenskim filmom Wima Wendersa.
 • V tvojih rokah je skladba, ki je že bila objavljena na albumu Neki rabm, da te ne pozabm in je tokrat zaživela s Tomaževim vokalom in v zvoku iz osemdesetih.
 • Tvoj svet je bila že skoraj pozabljena skladba iz prvega albuma DMP Iskanje, ki je izšel leta 1992. Na novem albumu je skladba zaživela v bolj rokerski podobi in tudi precej drugačnem aranžmaju.
 • Kaviar je nova družbeno kritična skladba in nekakšen oris slovenske "high society" družbe s svojim malo punkovskim nastavkom in močnim besedilom.
 • Pingvin je še ena povsem nova pesem, ki nadaljuje idejo Naftalina z orisom sedanjega časa, ko vsi brez razmišljanja capljamo eden za drugim. Ideja za komad se je porodila, ko je Alan gledal dokumentarec o pingvinih in si predstavljal ljudi v čakalnih vrstah ... Kot ritem je uporabljen sample koraka pingvinov.
 • 25 je ena od najbolj znanih skladb Društva mrtvih pesnikov, ki je popularna predvsem med študentsko populacijo. Tokrat v electro-sint verziji. Original je na albumu 20:00.
 • Rabm 2 je doživela skoraj največjo preobrazbo. Rabm, legendarna skladba DMP govori o Mojci Mavec in ostalih kolegicah iz devetdesetih, za novo verzijo Rabm 2 pa so DMP napisali novo besedilo, ki je nekakšno ogledalo današnjega časa in nas samoironično pelje od politike do resničnostnih šovov. Kot ženski vokal se v skladbi pojavi igralka Maja Martina Merljak, ki je v videospotu Ti si vse nastopila kot rejverka.
 • Vse reke tečejo s prvega albuma Iskanje je tokrat okrepljena z močnim Tomaževim vokalom in minimalističnim elektro pristopom k skladbi.
 • Jaz grem s tabo je skladba, ki je prvič zaživela na albumu 20:00, na novem  albumu Krog pa zaživi kot lepa ljubezenska pesem.
 • Naftalin je zanimiva, t.i. "naftalinska verzija" najbolj uspešne in prepoznavne skladbe iz albuma Vojna in mir.
 • Ti si vse je najbolj znana in uspešna skladba Društva mrtvih pesnikov (310.000 ogledov na YouTube), ki dobila svoj pečat z izjemno vokalno interpretacijo Slovenskega okteta v priredbi Marjana Doviča.
nazaj na vrh

Spletna revija Zarolaj.si je vpisana v razvid medijev pod zap. št. 1575 // info@zarolaj.si // 031 606 132 // Zadnjih 100 objav