download theme

Bonus for new user http://bet365.artbetting.gr 100% bonus by bet365.

bet365.artbetting.co.uk

Zarolaj.si

A+ A A-

zgodovina: HIŠA

hisa08Prazačetki skupine segajo v leto 1981. Kot najstniki so na hišnih zabavah ob akustičnih kitarah preigravali pesmi skupin zahodne ameriške obale, ki so začele delovati v šestdesetih in sedemdesetih letih, Buffalo Springfield, Byrds, Crosby, Stills, Nash &Young... V tej prvi, "neuradni" postavi so prepevali in igrali akustične kitare Martin Koncilja, Andrej Guček, Vili Guček in Blaž Kovačič.


Brez imena, brez ambicij in vizije so sprejeli povabilo na festival akustične glasbe v Litiji, kjer so jim povedali, da imajo skupine ponavadi ime. Sistem en, dva, tri, prste razprši je pokazal na črko H. Nekdo je potem dejal "samo, da ne bi bili Hiša"

Leta 1982 so se njihove poti, kar se tiče resnejšega skupnega glasbenega delovanja za desetletje razšle. Do leta 1991, ki velja za uradni datum začetka delovanja skupine Hiša je Andrej Guček igral v različnih rock in pop skupinah doma in v tujini in pisal pesmi. Martin Koncilja se je zaradi družine odpovedal resnejšim glasbenim obveznostim. Vili Guček pa je kot pionir športnega plezanja v Sloveniji v tem obdobju dvakrat postal državni prvak v prostem plezanju. Vseeno jih je ljubezen do glasbe tu in tam združila, da so preverili, če čar vokalnih harmonij še deluje.

K sodelovanju so pritegnili še izkušenega bobnarja in vokalista Iztoka Pepelnaka ter basista Tineta Jelena. Ustanovljena je bila skupina, ki je za kratko obdobje nosila ime Bela hiša. Po nesoglasjih z basistom je skupina prevzela prvotno ime in se leta 1991 uradno ustanovila pod imenom Hiša. V tej postavi jih poznamo še danes.

Ob kulturnem prazniku v izvedbi skupine Hiša, Prešernova Popotnik pride v Afrike puščavo.
nazaj na vrh

Spletna revija Zarolaj.si je vpisana v razvid medijev pod zap. št. 1575 // info@zarolaj.si // 031 606 132 // Zadnjih 100 objav