download theme

Bonus for new user http://bet365.artbetting.gr 100% bonus by bet365.

bet365.artbetting.co.uk

Zarolaj.si

A+ A A-

intervju: ALENKA GODEC

Letos je bil Miklavž še posebej prijazen in ustrežljiv do ljubiteljev slovenske glasbe. Na  policah je namreč zanje pustil sveži, dolgo pričakovani, odlični album So najlepše pesmi že napisane 2. Ni pa seveda vseh zaslug za to pobral sam dobri mož, ampak jih ima precej zraven tudi pevka Alenka Godec, ki smo jo povabili na pogovor.
ALENKA_GODEC_Najlepe_pesmi_II_NASLOVNICA

Zarolaj.si: Alenka, pretekli meseci so bili najbrž izrazito delavni, verjetno tudi precej naporni. Plošča So najlepše pesmi že napisane 2 je na policah. So že kakšni odzivi nanjo?
Alenka Godec: Za odzive poslušalcev, potencialnih kupcev je še prekmalu… a tisti, ki so imeli priložnost že slišati ploščo, pesmi  in med njimi so tudi nekateri avtorji, so nad ploščo navdušeni.

Zarolaj.si: Katere slovenske zimzelenčice ste tokrat priredili?
Alenka Godec: Tokrat smo jih izbrali 11 - Življenje je lepo; Valk, ki mi povrne čas; Sama; Zaljubljena; Ti si moja roža; Dotak'n se me z občutkom; Edina luč; Ne bom pozabil na stare čase; Nerodna pesem; Igra; Utrinek. Avtorji pa velikani slovenske glasbe, ki so in še pišejo našo glasbeno zgodovino.

Zarolaj.si: Po kakšnem ključu ste jih izbirali za prvi album in po kakšnem za drugi del?
Alenka Godec: Zelo podobno pri obeh, saj smo obakrat izhajali iz tega, da smo izbirali med pesmimi, ki smo jih »začutili«, pri čemer tudi besedilo seveda ni zanemarljivo. In tudi sploh ni bil pogoj, da je bila skladba hit v tistem času, ko je prvič zaživela. Enostavno smo izbirali po ključu,  po kakršnem bi si privoščila po vseh teh letih izbirati med skladbami, ki bi bile napisane zame na novo. Na srečo smo bili v ekipi ljudje s podobno vizijo tako, da je izbor povšeči  prav vsem.
Alenka_Godec_NP_2
Zarolaj.si: Je tudi pri tej plošči pomagal Jani Hace? Kdo je še sestavljal ekipo pri pripravi albuma?
Alenka Godec: Seveda. Z Janijem se poznava že vrsto let, a sva prvič tako zelo intenzivno sodelovala šele pri prvem albumu "najlepših".  Pravzaprav je aranžer, producent in še marsikaj drugega pri obeh ploščah. Kot nek umetniški vodja… okoli sebe, mene je zbral odlične glasbenike in ljudi. Snemali smo v Novem mestu, v studiu RSL, sodelovali pa so poleg Janija izvrstni glasbeniki pianist Miran Juvan, Davor Klarič na Hammondu, Jure Rozman in Dado Marinković sta si razdelila bobnarski del, Robi Pikl je prispeval vse kitare, ukulele pa še odlične spremljevalne vokale. Z vibrafonom je skladbo Sama obogatil Grega Gorenšek, Janez Dovč pa je pri dveh pesmih Nerodna pesem in Ne bom pozabil na stare čase zaigral na harmoniko. Vesela se tudi Trkajevega prispevka k pesmi Dotak'n se me z občutkom.

Zarolaj.si: Najavna skladba, ki ste jo poslali na radijske postaje pred mesecem, je bila Domicljeva Življenje je lepo. Ste načrtno izbrali to optimistično skladbo za uvod v najavo albuma?
Alenka Godec: V teh časih je  prav, da ljudi vsaj v glasbi ne "bombardiramo" samo z negativnimi mislimi. Tomaževa pesem zveni v naši priredbi veselo in pozitivno, tudi tisto glavno sporočilo Življenje je lepo je tako, a se zadaj skriva tudi nekaj, o čemer se lahko zamislimo!

Zarolaj.si: Zanimivo je, da skladbe, ki ste jih priredili, tako na prvem kot na drugem albumu, sploh niso vse čisto pozabljene. Vi ste jih le odlično osvežili in nam jih ponudili v novi preobleki?
Alenka Godec: Absolutno niso pozabljenje, saj se vrtijo še danes. Nekatere bolj, nekatere manj. Mi smo se poklonili velikim avtorjem in res dali najboljši del sebe. Originali vedno ostanejo originali, mi pa smo z vso odgovornostjo, zagnanostjo in znanjem, ki ga premoremo ljudem želeli pokazati naše videnje skladb in jih na nek način tudi posodobiti, saj se je v vseh teh letih od nastanka pesmi tudi v glasbeni produkciji spremenilo marsikaj. Jaz se lahko Janijevemu velikemu delu in okusu, ki ga premore le zahvalim!
Jaz se lahko Janijevemu velikemu delu in okusu, ki ga premore le zahvalim!
Zarolaj.si: Pa ste pri tem ciljali predvsem na mlajšo populacijo, da tudi ta odkrije čare starejših slovenskih popevk? Komu je v prvi vrsti recimo namenjen album So najlepše pesmi že napisane 2?
Alenka Godec: Neverjetno, kako je mlade, tudi otročke navdušila naša priredba pesmi Vsak je sam. Mislim, da smo nekako osvežili spomin na to pesem. In, če so bili te priredbe veseli sami Hazard-ovci ter avtorja Hrušovar in Velkaverh, potem je to naša skupna zmaga! Komu je v prvi vrsti namenjen album? Vsem hihi! Vsem, ki imajo radi slovensko glasbo.

Zarolaj.si: Ste že bili deležni odzivov "originalnih" avtorjev skladb, ki ste jih sedaj priredili?

Alenka Godec: Veste brez dobrega odziva avtorjev že ob prvi plošči ne bi bili tako zelo motivirani za nadaljevanje. Tomaž (op. Domicelj) me je tokrat poklical in zelo pohvalil "naše" Življenje je lepo. Sem bila zelo vesela. Miša Čermak, ki je napisala besedilo Ne bom pozabil na stare časa je imela tudi lepe besede za našo priredbo. Si lahko želim še več?!

Zarolaj.si: Čisto teoretično vprašanje – reciva, da Tomaž Domicelj ne bi bil zadovoljen s priredbo. Bi jo spremenili, ga upoštevali ali ostali pri svoji zamisli?
Alenka Godec: Uf, težka situacija, ki pa seveda ni nemogoča. Lahko bi seveda prepovedal našo priredbo in najbrž ne bi na vsak način silili v realizacijo. To ne bi bilo nikomur v veselje. Upam pa si reči, da smo si s svojim minulim delom, s tem kar vsak predstavlja v glasbi, pa tudi z našim pristopom pridobili zaupanje avtorjev. Vse je založba, nekatere tudi jaz osebno,  tudi tokrat povprašala za dovoljenja v naprej in nihče ni bil proti. Upam pa si reči, da smo si s svojim minulim delom, s tem kar vsak predstavlja v glasbi, pa tudi z našim pristopom pridobili zaupanje avtorjev.

Zarolaj.si: Vas vprašanje, kako je mogoče, da največji uspeh v karieri, ki traja že vrsto let, doživite prav s priredbami, razjezi? Razžalosti? Kako odgovarjate sploh na to vprašanje?
Alenka Godec: Zakaj bi me sploh razžalostilo dejstvo, da je album po moji zadnji informaciji prodan v cca. 11.000 izvodih? Zakaj bi bila žalostna, da je album med najbolje prodajanimi albumi 96 tednov? Nekateri to ne doživjo ne tako ne drugače. Jaz sem vesela, da se je to zgodilo. Če se je moralo zgoditi s priredbami slovenskih pesmi je meni to več kot po godu in sem na to ponosna!

Zarolaj.si: Pa se vam zdi, da to sploh drži? Da ste največji uspeh v dosedanji karieri doživeli prav s prvim album "najlepših pesmi"? Ali bi raje rekli, da je to le malce "drugačen" uspeh od preteklih?
Alenka Godec: Več kot 22 let sem glasbeno aktivna, zame je bilo spisanih veliko pesmi, samo do glasbe živim že vsaj 10 let. Številke povedo vse… prodajni uspeh prvega albuma priredb je potolkel vse ostale. Če ja to drugačen uspeh? Je, seveda je in lahko rečem, da je ta uspeh zapolnil še eno vrzel v moji glasbeni karieri. Drugačen je tudi zato, ker je prišel tako nepričakovano.

Alenka_Godec_NP_3Zarolaj.si: Je pa neizpodbitno dejstvo, da velja album So najlepše pesmi že napisane za enega najuspešnejših glasbenih projektov pri nas sploh. Napovedujete enako usodo tudi  drugemu albumu?
Alenka Godec: Lahko mi verjamete, da niti slučajno nisem pri prvem albumu razmišljala v kakšen obsegu se bo prodal… o tem ni razmišljal nihče. Tudi med nastajanjem drugega albuma nisem razmišljala o tem. Zdaj, ko je album zunaj se nehote vprašaš, kaj čaka le tega. A, ker sem na svoji poti doživela že marsikaj, me težko še kaj preseneti. Negativnega ali pozitivnega. Jaz v glasbi uživam, na ploščo sem ponosna in jo imam rada do zadnjega tona, diha ne glede na to, kaj bodo rekli ljudje. Na to ne morem vplivati, upam pa na najboljše.

Zarolaj.si: Kako dobro "najlepše pesmi" zvenijo v živo se bomo lahko prepričali prav kmalu. Pripravljate namreč promocijski koncert ob izidu novega albuma. Kje in kdaj bo? In kakšna presenečenja pripravljate obiskovalcem koncerta?
Alenka Godec: Promocijski koncert bo 22.12. v Cvetličarni s pričetkom ob 20.30 uri. Z nami bodo skoraj vsi sodelujoči glasbeniki na čelu z janijem Hacetom, tudi Janez Dovč s harmoniko in Trkaj. Pozabili ne bomo tudi na nekatere skladbe s prve plošče. Vabljeni!

Zarolaj.si: Pa se lahko zraven tega veselimo še enega podobnega spektakla kot je bil lanski v Križankah?
Alenka Godec: Menda je v igri nekaj podobnega v mesecu maju prihodnje leto. Prav gotovo vas bomo pravočasno obvestili.

Zarolaj.si: Kakšni pa so bili občutki, ko so cele Križanke dihale z vami?

Alenka Godec: Po resnici? Taki, ki so mi na odru skoraj vzeli dih. Križanke so bile tisti deževen in hladen septembrski dan zame najtoplejši in najprijaznejši dan, kar ga pomnim. Bilo je z eno besedo LEPO!

Zarolaj.si: Čeprav na koncu, pa vseeno – KDAJ lahko pričakujemo čisto VAŠ, avtorski album?
Alenka Godec: Kdaj spet? Nekaj jih je namreč že bilo do albuma priredb. Odgovor je: kmalu! A najprej je temu, ki je zunaj zdaj dati še kar nekaj časa. Leto, morda 2, 3? Bomo videli.
Anja Intihar
nazaj na vrh

Spletna revija Zarolaj.si je vpisana v razvid medijev pod zap. št. 1575 // info@zarolaj.si // 031 606 132 // Zadnjih 100 objav