download theme

Bonus for new user http://bet365.artbetting.gr 100% bonus by bet365.

bet365.artbetting.co.uk

Zarolaj.si

A+ A A-

intervju: ALYA

Alyo v slovenskem glasbenem prostoru prvič opazimo leta 2002. Od takrat velja za eno najuspešnejših slovenskih izvajalk. S samosvojim stilom, tako oblačenja kot tudi izražanja na odru, si je pridobila stalni krog poslušalcev, ki ji zvesto sledijo pri njenih projektih. Zadnji iz leta 2009 nosi naslov Non stop! V tokratnem klepetu o vsem aktualnem dogajanju v njeni karieri in v domačem glasbenem prostoru.
alya3

zarolaj.si: Kričeče obleke in odštekane frizure ste prvič zaokrožili leta 2004 z albumom Alya. Divja in temperamentna ste se takrat izstrelila v slovenski glasbeni prostor. Je šlo za mladostniško razpoloženje ali za premišljeno potezo?
Alya: Haha... Kaj pa vem, sem spontana. Vsak projekt nosi za sabo zgodbo. No, ta je bila zastavljena zelo pisano, extravagantno, navihano. Takrat sem čutila da je to tisto pravo.

No, in privlekel je s seboj posnetek, ki mi na prvo poslušanje ni bil najbolj všeč, ampak bolj ko sem ga poslušala, bolj mi je zlezel pod kožo, haha!zarolaj.si: Piše se leto 2010 in ste še vedno ena izmed popularnejših slovenskih izvajalk. Album Non stop je lansko leto prinesel svežino v slovensko glasbo in Alyo v zrelejši obliki. Za vrsto uspešnic gre zahvala tudi avtorjem s katerimi sodelujete.
Alya: Hvala. Seveda! Zelo pomembno je, da se z ekipo zelo dobro ujameš in zaštekaš, le tako je projekt lahko dober in zelo uspešen. V projekt Non Stop! sem želela vnesti nekaj svežine, zato sem se odločila sodelovati z ekipo v Nemčiji, v Horus Sound Studiu, v Hannovru. To je ekipa, ki je med drugim naredila skupino Guano Apes, so pa v hiši tudi instrumentalisti iz omenjene skupine. Tako sem sodelovala med drugim tudi s tujimi avtorji, nekaj pesmi je prišlo iz založbe E.M.I. Belgija in Nemčija... Naši avtorji pa so, Tomislav Jovanovič, Jan Plestenjak...

zarolaj.si: Vaša lanska poletna uspešnica Brazil je priredba alya4skladbe, ki sta jo v originalu napisala Brazilca Mauro Jr Xande in Helinho Do. Mnogi so mnenja, da je priredba celo boljša kot original.
Alya: O hvala! Sem počaščena, če tako menijo. Žare Pak, ki je producent te plošče - prav tako prve, je bil namreč na dopustu v Braziliji ravno pred pričetkom mojega projekta. No, in privlekel je s seboj posnetek, ki mi na prvo poslušanje ni bil najbolj všeč, ampak bolj ko sem ga poslušala, bolj mi je zlezel pod kožo, haha!

zarolaj.si: Producent Žare Pak si je torej dobro zamislil prirejanje skladbe!?
Alya: Ja bravo Žare. Izkazalo se je, da je pesem tudi pri nas pravi hit, ki je bil s strani radijev celo nagrajen za eno najbolj predvajanih pesmi lanskega leta. Moram pa priznati, da tudi s strani portugalcev letijo same pohvale, se je pa tudi že zgodilo, da se je znašel kakšen celo na mojem koncertu in zraven pel - seveda v svojem jeziku.

zarolaj.si: Vaš zadnji singel Tu in zdaj ste posneli tudi v angleškem jeziku.
Alya: Res je pesem prihaja iz tuje založbe E.M.I., tako je bila že v osnovi v angleški verziji.

ALYA - Say Goodbye

Audio clip: Adobe Flash Player (version 9 or above) is required to play this audio clip. Download the latest version here. You also need to have JavaScript enabled in your browser.zarolaj.si: Lahko v prihodnje pričakujemo kakšen projekt zgolj v tujem jeziku? Ciljate na trg izven meja Slovenije?
Alya: Seveda! Zanj smo posneli tudi video v obeh različicah. Je romantičen, temperamenten,  počasi ga že zaklučujemo. Huh! Snemali smo ga kar štiri dni, v Sloveniji in na Hrvaškem.

Jaz se že hecam, da bom pela samo še v tujem jeziku... haha! Res ne razumem tega! Smo resnično država, ki ne ceni svojega "blaga" popolnoma nič!!!!zarolaj.si: Kljub nekajkratnim nastopom na EMI, se vam na sam vrh še ni uspelo uvrstiti. Še vedno najdete motivacijo za nastop na omenjenem festivalu? Vas lahko na EMI pričakujemo v prihodnje?
Alya: Kako ne? Tretje mesto je zakon! Ema je odličen festival za promocijo novega singla in res ne vidim razloga zakaj ne bi šla več oz., da motivacije ne bi bilo.

zarolaj.si: Sodelovanje z Janom Plestenjakom je prineslo izredno uspešno skladbo A veš. Kdo je našel koga? Pri takih sodelovanjih gre vendarle tudi za dobršno mero zaupanja.
Alya: Res je. A veš je res prebila "platfon"! Ni kaj, Jan je "hitmaker". Ve kaj dela, zato je uspešen! Javil mi je, da ima pesem, potencialni hit, ki bi bil kot nalašč zame. Tako sva se dobila in ob kitari pesem prepela. Že samo ob kitari je komad zvenel super! Mesec za tem sva se že dobila v studiu v Stunjanu in ga posnela. Šlo je zelo hitro!

zarolaj.si: Zaupanje je potrebno tudi pri sodelovanjih kot je bilo z Rudijem Bučarjem pri skladbi Zadnji dan, 6 Pack Čukurjem pri skladbi A veš in Guštijem pri skladbi Sama s sabo. Vam tovrstna sodelovanja prinašajo dodatno motivacijo in navdih?
Alya: Sigurno! Sploh pa, če so skladbe potem še uspešne. Poleg tega se iz vsakega sodelovanja naučiš nekaj novega.

zarolaj.si: Je pa verjetno težko najti glasbenika ali avtorja za sodelovanje, sploh v slovenskem glasbenem prostoru, ki ni ravno največji?
Alya: Mislim, da imamo pri nas ogromno dobrih glasbenikov in avtorjev. S tem sploh ni problema.

alya2zarolaj.si: Kako pa na splošno gledate na slovensko glasbeno sceno?
Alya: Hm! Veliko je dobre glasbe in veliko...

zarolaj.si: Ste zadovoljni s položajem slovenske popularne glasbe v medijih?
Alya: Ne ravno najbolj.

zarolaj.si: Aktualen je osnutek Zakona o medijih, ki naj bi prinesel spremembe v kvotah, ki določajo delež slovenske glasbe v dnevnih programih. Kako komentirate spremembe?
Alya: Jaz se hecam, da bom pela samo še v tujem jeziku... haha! Res ne razumem tega! Smo resnično država, ki ne ceni svojega "blaga" popolnoma nič!!! Kamorkoli greš, na primer v sosednjo Hrvaško ali Italijo, poslušaš večinoma njihovo glasbo, ker so tako hudičevo ponosni nanjo. Halooo!Upam da bo Zarolaj.si, najbolj obiskana in klikana stran pri nas!

zarolaj.si: Spletna revija Zarolaj.si, ki je namenjena izključno slovenski glasbi, slovenskim izvajalcem in prireditvam na območju Slovenije je preživela prvo tromesečje. Kje vidite Zarolaj.si čez 5 let?
Alya: Upam da bo Zarolaj.si, najbolj obiskana in klikana stran pri nas!
nazaj na vrh

Spletna revija Zarolaj.si je vpisana v razvid medijev pod zap. št. 1575 // info@zarolaj.si // 031 606 132 // Zadnjih 100 objav