download theme

Bonus for new user http://bet365.artbetting.gr 100% bonus by bet365.

bet365.artbetting.co.uk

Zarolaj.si

A+ A A-

intervju: AVVEN

Kaj si predstavljate, dragi bralci spletne revije Zarolaj.si, pod pojmom "rock vzhoda"? Tako so svojo glasbo namreč poimenovali člani skupine Avven. Tudi o tem jih bomo povprašali v intervjuju, pasli radovednost na nastajanju njihovega novega albuma… IN povabili na njihov koncert 26. aprila v Orto baru v Ljubljani! Za začetek pa se "zapičili" v njihovo ime! Preberite, kaj pomeni Avven!
avven181
Zarolaj.si: KAJ torej pomeni ime Avven?
Anam: Ime  smo prevzeli oziroma preimenovali iz keltske besede Awen. Na kratko ta beseda označuje umetniško moč oziroma silo ustvarjanja.

Zarolaj.si: Že kmalu po nastanku (leta 2003) ste začeli z ustvarjanjem avtorske glasbe in leta 2006 izdali prvenec, album Panta Rhei. Vse se spreminja. Ne bi bil to morda boljši naslov za četrti, peti, šesti album? :)
Galvin: Res je... z avtorsko glasbo smo začeli že na samem začetku. Nikoli nam ni bilo v interesu preigravanje komadov drugih avtorjev, raje smo recimo cel mesec delali na samo enem svojem komadu. Ime albuma je za nas povsem ustrezalo skladbam, ki so na njem. Hkrati pa govori o tem, da se ne želimo usmerjati v nek obstoječ stil, album je namreč precej raznolik.

Zarolaj.si: Kako danes, z distanco, zrete na prvenec? Ste popolnoma zadovoljni z njim?
Anam: Edina zadeva, ki bi jo na prvencu Panta Rhei spremenili, je kvaliteta produkcije. Naredili smo v okviru svojih zmožnosti. Dejansko smo bili neizkušeni, morda malce preveč naivni. Se pa čuti, da je plata pristna, narejena brez nekih obremenitev.  
"Skupaj do cilja nas pelje nov dan,
vedno gremo še višje in vedno bolj stran,
Vse je lepo in še svet se vrti,
kaj hoteli bi več če si z nami še ti..."

Zarolaj.si: Prvenec je naletel sicer na odlične odzive v javnosti… Odlične vokalne linije, udarne melodije, odličen folk rock, so samo nekateri od opisov vaše glasbe… Ste pričakovali, da bo že prvenec naletel na ugodne kritike?
Anam: Vedeli smo, da so pesmi  kvalitetne in melodično dobro zasnovane, vendar pa smo se po drugi strani tudi zavedali, da niso komercialno usmerjene, tako da tako dobrega in predvsem masovnega odziva res nismo pričakovali.
Galvin: Panta rhei nam je nekako dal tudi nek osnovni občutek o razmerah v medijskem prostoru. Bilo je žal tako, da je bila pozornost velikih, vodilnih medijev obrnjena stran od vseh novih prihajajočih glasbenih skupin. Kar se pravzaprav vleče še danes. V nasprotju s pozornostjo medijev pa smo na koncertih recimo že takrat vedno dobivali zelo dobre odzive.

Zarolaj.si: Mimogrede, bi se vaša glasba lahko opisala kot folk rock? Se mi zdi, da v Sloveniji tak opis zveni prav malo nenavadno (ali pa le nismo še navajeni na tak stil)? Sama bi vas uvrstila po slišanem nekam v Skandinavijo. :) V uvodnih vrsticah smo omenjali "rock vzhoda"... Kak natančno to pomeni?
Anam: Oznaka folk rock po naši presoji za nas ni ravno pravilna, je pa verjetno največji približek od vseh ustaljenih oziroma poznanih zvrsti. Skandinavija res velja za kraljico folk rocka in metala, vendar pa naša glasba ne sodi povsem v ta prostor. Nikoli se nismo obremenjevali, kaj pravzaprav igramo. Razumemo pa poslušalce, ljudje smo pač po naravi nagnjeni k predalčkanju in opredeljevanju in primerjanju z nečim poznanim. Ravno zaradi tega svojo glasbo imenujemo "rock vzhoda". In opažamo, da se ta izraz že nekako prijemlje pri poslušalcih.

AVVEN - Zmaji

Audio clip: Adobe Flash Player (version 9 or above) is required to play this audio clip. Download the latest version here. You also need to have JavaScript enabled in your browser.Zarolaj.si: Že kmalu po promociji prvenca ste pričeli z ustvarjanjem novih skladb. Konec aprila bo police tudi uradno ugledala Kastalija. Spet pravljice, mitologija, čudeži. Kaj vas tako impresionira, navdihuje v mitologiji, v pravljicah?
Anam: Našemu ustvarjanju enostavno ne postavljamo meja in tudi pravljice so zgodbe v katerih je pravzaprav vse dovoljeno. Nikoli se nismo obremenjevali in omejevali z aktualnim dogajanjem. Kar se tiče političnih, verskih in drugih prepričanj ima vsak član skupine svoja lastna. Nismo politično opredeljeno združenje, edina stvar, ki nas močno veže, je naša glasba. Z njo vstopimo v svoj svet  in tu počnemo, kar nam "dogaja".

Zarolaj.si: Kaj pa, če vas izzovemo z vprašanjem, ali tako le bežite stran od realnosti, od resničnega sveta? :)
Galvin: Ne, enostavno se pred ljudmi ne vidimo kot pridigarji, in nočemo prevzemati te vloge. Vsa realnost je zame precej širša od aktualnih političnih in družbenih zadev, zato težko razumem, da je za nekoga tako pomembno, da je nek bend družbeno ali politično angažiran.
"In veselje premaga vse tiste stvari,
ki jim manjka nasmehov in volje do njih,
Le poglej - daj poglej tam - roža cveti...
modro v barvi čudežni..."

Zarolaj.si: V čem se Kastalija razlikuje od prvenca Panta Rhei? Kako je glasba rasla skozi obdobje med obema albuma?
Anam: Kastalija in Panta Rhei sta si v določenih segmentih zelo podobni, spet v drugih pa se precej razlikujeta. Največja podobnost je v energiji, melodijah in tekstih, ki so tipično naši – Avven smo torej ostali Avven. Najbolj opazna razlika pa je v produkciji, ki pa bi bila z možnim večjim finančnim vložkom lahko še bolj dovršena.

Zarolaj.si: Tretji singel s Kastalije prihaja na radijske valove, skladba Vvile. Spet se super združili vokal in udarno melodijo…
Galvin: Vvile so gotovo ena izmed naših najboljših stvaritev. S strani poslušalcev so odzivi res zelo dobri. Upamo, da bodo to začutile tudi radijske postaje.

AVVEN - Vvile

Audio clip: Adobe Flash Player (version 9 or above) is required to play this audio clip. Download the latest version here. You also need to have JavaScript enabled in your browser.Zarolaj.si: Ne moremo mimo vaših "live" nastopov. Nemška izdaja revije Rolling Stone vas je leta 2009 nominirala med 100 evropskimi skupinami za nagrado v kategoriji Best live act – Europe. Kaj ponavadi najbolj pritegne občinstvo na vaših živih nastopih?
Galvin: Osebno bi rekel, da publiko najbolj pritegne iskrena energija. Na nastopih pri nas ni nobenih kompromisov, ko stopimo na oder, vemo, da bomo dali v naslednji uri vse od sebe. Ljudi na koncertu se dejansko ne da pretentati, začutijo, če si iskren.
"A ko Had le dušo vzame ti,
kot otrokoma iz zgodbe te.
Dekle zemlja vzela je nazaj
fant obupan iskal njen dotik je zdaj..."

Zarolaj.si: Na spletu sem našla eno RES zanimivo pohvalo na vaš račun. "Podobno Siddharti, ampak še boljše!" Vaš komentar?
Galvin: Glede na prepoznavnost imena Siddharta je takšen komentar seveda velika pohvala in nam daje potrditev, da delamo dobro in kvalitetno.

Zarolaj.si: Kdo piše besedila za skladbe?
Anam: Avtor vseh slovenskih besedil sem jaz. Angleški teskt za skladbo Tarak pa je napisal basist skupine, ierlath.

Zarolaj.si: Dotični jemlje navdih očitno iz različnih mitologij, v besedilih omenjate palestinsko obljubljeno deželo Kanaan, se obračate h grški mitologiji…. Kdaj bo na vrsti slovenska zgodovina?
Anam: Navdih za pisanje je v osnovi prav gotovo domišljijski svet. Ne gre se za to, da bi vzel neko celotno mitološko zgodbo ter jo prenesel v določen komad. Mitologija mi služi zgolj kot osnovni navdih za lastne zgodbe. Tudi slovanska mitologija je neizmerno bogata. Glede na razpoloženje, spontanost in navdih pisca bo morda v katerem izmed prihodnjih tekstov vključena tudi slovenska zgodovina. :)
avven182
Zarolaj.si: Všeč nam je, da so besedila slovenska! :)
Anam: Kdor pravi, da se nekaterih stvari ne da dovolj spevno izraziti s slovenskimi besedili misli narobe. Je pa res, da je težko napisati speven in hkrati kvaliteten tekst v slovenskem jeziku.

Zarolaj.si: Ko se bodo 26.4. prižgale (ali pa ugasnile, kdo ve) luči Orto Festa v Ljubljani, boste prihrumeli na oder in zažgali z rockom! Lahko pričakujemo še en nepozaben koncert? Predstavitev celotne Kastalije, morda?
Gašper: Klubski koncert v Ortu bo prav gotovo nekaj posebnega, saj bomo nastopili samostojno, brez predskupin. Čeprav naša glasba bolje funkcionira na večjih odrih, kjer dobi vso potrebno širino, pa imajo tudi klubski koncerti poseben čar. Kontakt s publiko je tu veliko bolj oseben. Pričakujemo svojo zvesto publiko, ki nas spremlja že od naših začetkov. Na koncertu bo predstavljena Kastalija v celoti.

Zarolaj.si: Lahko prosim izvemo ime kakšnega gosta, ki vam bo delal družbo na odru Orto bara, 26.4.?
Anam: Na Orto Festu  bo z nami nastopila pevka skupine Infidia – Tina Kic.

Zarolaj.si: Ko pripravimo vse potrebno za pot, ko se ne bomo več želeli vrniti nazaj, boste zdržali z nami? :)
Galvin: Ko se ne boste več želeli vrniti nazaj, bo to za nas najlepše potovanje.

Vstopnice za Avven – Kastalija live – Orto fest so še na voljo. Avven sprejema rezervacije na Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate. . V preprodaji (ali z rezervacijo) so vstopnice 5€, na dan koncerta 7€.

Anja Intihar
nazaj na vrh

Spletna revija Zarolaj.si je vpisana v razvid medijev pod zap. št. 1575 // info@zarolaj.si // 031 606 132 // Zadnjih 100 objav