download theme

Bonus for new user http://bet365.artbetting.gr 100% bonus by bet365.

bet365.artbetting.co.uk

Zarolaj.si

A+ A A-

intervju: BILBI

Tokrat je Spletna revija Zarolaj.si na klepet povabila nikogar drugega kot Piko Nogavičko! Prav ste prebrali! Za nas si je čas vzela Bilbi, igralka in pevka, ki zadnje čase navdušuje slovensko glasbeno občestvo s singlom Hvala za vijolice. In kaj ima Pika Nogavika pri vsem tem, se sprašujete? Preberite intervju in izvedeli boste čisto vse. In še več!
bilbi-burning-small

Zarolaj.si: Čeprav je videti, kot da ste pravkar treščili v glasbeni svet, pa temu ni tako. Zaslediti je moč, da ste vrsto let nastopali na nemških odrih, potem pa doma  izdali odličen prvi singel Hvala za vijolice. Do tega še prideva, najprej mi zaupajte, kaj vas je prineslo spet v domače loge. Domotožje?
Bilbi: Zagotovo ima na nek način svoje prste vmes tudi domotožje, saj sem pred letom dni bila zdoma natanko 10 let z manjšimi presledki. Korenine so zanimiva stvar - mnogokrat se njihove moči sploh ne zavedamo, tako kot gravitacije, ki pazi na nas, da ne poletimo - čeprav Bilbi Temu kar mnogokrat kljubuje. Poleg tega pa se je zgodilo to, da sem bila ob natanko pravam času na pravem mestu in spoznala  krasne ljudi  s katerimi sem pričela sodelovati in ustvarjati. Na veliko srečo mojih staršev in družine se je glavni del ustvarjanja tako preselil spet v Maribor. Na materialu za Bilbi sem se že ukvarjala kar nekaj let prej v Berlinu kjer sem delala 6 let kot igralka v najrazličnejših gledališčih. Sodelovala sem z mnogimi odličnimi glasbeniki s katerimi smo bili tudi v studiju, vendar je vedno nekaj manjkalo. Manjkal mi je predvsem ta naivni, skoraj začetniški optimizem in navihano navdušenje nad ustvarjannjem, ki sem ga sama premogla in ga še zmeraj premorem na tone. In prav te lastnosti sem  imela srečo najti doma,  tako rekoč pred nosom, v komponistu in znancu iz mladih let, Gregorju Stermeckemu. Domotožje je dalo Bilbi slovensko noto – torej slovenščino, Gregor pa je dodal svoj nagajiv humor in melodično melanhlolijo in tako so se rodile cisto nove skladbe in čisto nova Bilbi.  

Po vseh teh letih takšnih in drugačnih izkušenj sem k mojemu motu dodala še naslednje - pomembno mi je da delam to kar me veseli in to z ljudmi, ki imajo podobno ustvarjalno vizijo in so v prvi vrsti "ljudje".Zarolaj.si: Pa če obrnem vprašanje – kaj vas je leta nazaj pravzaprav "odneslo" v tujino?
Bilbi: Že od nekdaj mi je pomembno, da delam to kar me veseli. Kje to počnem mi je popolnoma vseeno – naš lepi stari rek "s trebuhom za kruhom" je kar usterzen v mojem primeru. Ko sem se odličala za smer študija, torej mjuzikl, sem se hkrati s to odločitvijo morala odločiti za študij v tujini, v mojem primeru na Dunaju, saj v Sloveniji tovrsten študij ni bil možen. Po diplomi so se zame pričele avdicije po Avstriji in Nemčiji in ko sem dobila potrditev iz Berlina sem se odpravila novim dogodivščinam naproti. Berlin je pravo pribežališče za ustvarjalce iz celega sveta.  Ko hodiš po cesti, se ti včasih zdi, da kar stopaš skozi ideje, verze, melodije in sanje drugih. Žalostna stran tega je, da je večina teh umetnikov brezposelnih in da se le malo teh idej in sanj uresniči. Mesto samo, pa je definitivno krasen "inkubator" za ideje. Po vseh teh letih takšnih in drugačnih izkušenj sem k mojemu motu dodala še naslednje- pomembno mi je da delam to kar me veseli in to z ljudmi, ki imajo podobno ustvarjalno vizijo in so v prvi vrsti "ljudje".

Zarolaj.si: Niste pa le pevka, pač pa tudi igralka. Nam lahko zaupate kaj več o tej plati vaše ustvarjalsnosti?
Bilbi: Moja strast je pripovedovanje zgodb. Pa naj bo to skozi govorjeno besedo, glasbo, ali gib - zmeraj je v ospredju zgodba. Tudi skladb in komponiranja se lotim iz svoje igralske plati, torej iz stališča zgodbe in interpretacije. Zmeraj me nejbolj navduši in inspirira to neskončno morje možnosti interpretacije ena in istega besedila. Vsaka interpretacija je edinstvena in osebna... tega ne zmore noben računalnik. Vsak človek nosi svoje spomine, izkušnje, čustva - torej svoje individualno paleto barv. Zame predstavlja igralstvo osnovo vsakega pripovedovanja. Glasba in gib sta le dodatna možnost barvnih oddtenkov.

Zarolaj.si: Bilbi v hebrejščini pomeni – Pika Nogavička. Imate tudi vi vse lastnosti znane knjižne junakinje? Pogum, neustrašnost, odločnost, ogromno pozitivne energije?
Bilbi: Bilbi ima prav vse Pikine lastnosti... Maja se še uči.

Zarolaj.si: Od kje ideja za tak zanimiv, razigran nadimek?
Bilbi: Pred leti sem v mariborskem lutkovnem gledališču par mesecev igrala v predstavi Pika Nogavička. Moj berlinski prijatelj iz Izraela mi je nadel vzdevek Bilbi. Ko sem iskala odersko ime se mi je to zdela posrečena alternativa k Maji, ki jih je na slovensk in tuji glasbeni sceni že zelo veliko. Bilbike pa zaenkrat razsajajo samo po Izraelu in v videu Hvala za vijolice.

BILBI - Hvala za vijolice

Audio clip: Adobe Flash Player (version 9 or above) is required to play this audio clip. Download the latest version here. You also need to have JavaScript enabled in your browser.


Ideja se je razvila iz debate o življenju, ljubezni in večni temi – odnosi med moškim in žensko, zvestoba in skoki čez plot.
Zarolaj.si: Singel Hvala za vijolice sva že omenili. Pomeni pravo osvežitev na domači glasbeni sceni. Drugačna, iskriva skladba se je odlično prijela med poslušalci. Je skladba čisto vaše delo?
Bilbi: Najlepša hvala za kompliment. Hvala za vijolice sva napisala skupaj z komponistom Gregorjem Stermeckim. Ideja se je razvila iz debate o življenju, ljubezni in večni temi – odnosi med  moškim in žensko, zvestoba in skoki čez plot. Tisti dan je bil res zabaven - rime so se kar same pisale.Gregor je na staro kitaro zabrenkal prvi akord in zapel verz "Ta tvoja žena mi je že prijateljca", jaz pa sem mu odgovorila "ne vem če ne bi ji kar vse povedala". V takem ritmu se je pesem tudi napisala.

Zarolaj.si: Koliko je v njej avtobiografskega? ;)
Bilbi: Pesem je fiktivna in zgolj "himna ljubicam". Kako že piše v končnih napisih risanke Southpark - "Vsaka podobnost z realističnimi osebami je le naključna" ;) Vsakdo izmed nas se je vsaj enkrat že znašel na eni ali drugi strani in v tem sva z Gregorjem videla skupno točko s katero bi se ljudje lahko poistovetili. Bistvo vsega pa je, da se pop glasbe oziroma popularne glasbe enostavno ne sme jemati preresno, vedno je dobrodošlo, če izhajaš iz humorja in poskušaš povedati zgodbo, tako kot si si jo zamislil.

Zarolaj.si: Videospot je že posnet. Igriv in barvit je ravno tako kot sama skladba, prinaša zanimiv pristop na sceni – odlične animacije. Čigavo delo so le-te in še, je bil videospot, takšen kot je, vaša ideja?
Bilbi: Video spot je delo režiserja Jureta Plešca iz Ljubljane, ki se nemalokrat skriva tudi za imenom "Oblikovalnik". Pesem ima jasno zgodbo in želela sem, da jo bilbi tudi jasno komucira naslovniku oz. občinstvu, brez da pri tem izgubi humor, ki dejansko izhaja iz neke tragi-komike neprijetnih situacij nasploh. Zato sem si želela združiti direkten kontakt s kamero in animacije. Bilbi sem nadela tudi različne vloge, ker so si vse zgodbe "ljubic" na nek način podobne. Osnovni scenarij sem zastavila sama, vendar se je že tekom samega snemanja razvilo veliko novih skupnih idej, Jure pa je v postprodukciji dobesedno čaral z vsem posnetim materialom in pričaral krasne slike in animacije s katerimi je neverjetno podprl karakter pesmi in lika Bilbi. Tudi moji najljubši detajli - roza letalo in smesne pritlikave bilike s prevelikimi glavami so njegova pogruntavščina . Pri snemanju pa je seveda pomagalo še mnogo kreativni prijateljev - Nina Sever, Mateja in Alja Krofel, Ramaida in Jernej Osim ter Gregor Stermecki. Od ustvarjanosti kar poka in vsi se že veselimo našega naslednjega skupnega videa.
Včasih je veliko odvisno od sreče in v našem primeru bi se lahko reklo, da je prišlo do krasne simbioze mnogih stvari.
Zarolaj.si: Glede na odzive poslušalcev, udeležencev spletnih forumov, je videti, da smo Slovenci lačni takšne glasbe. To vam najbrž prija, da ste vi "krivi" za tak boom na sceni?
Bilbi: Zelo sem vesela kako so ljudje sprejeli vijolice. Tega si vsak avtor najbolj želi - da njegovo delo najde pot do ljudi. Včasih je veliko odvisno od sreče in v našem primeru bi se lahko reklo, da je prišlo do krasne simbioze mnogih stvari – talentirani mladi ustvarjalci, združitev kreativnega potenciala, veliki zalogaji optimizma, ljubezen do tega kar počnemo, neutrudno delo in zaupanje naše menedžerke Chantal van Mourik, podpora naših družin ter ščepec čarobnega praška - sreče... Iskrenost zmeraj najde pot do ljudi.

Zarolaj.si: Odlična novica je, da že nastaja vaš prvi album. Bo prav tako igriv in hudomušen kot je taka, polna energije, skladba Hvala za vijolice?
Bilbi: Album se že pridno snema. Skladbe  so  predvsem polne življenja, včasih divje vesele in včasih nežno žalostne. Velikokrat bodo iz poslušalcev na skrivaj poskušale izvabiti pleslce v njih, včasih pa bodo ljubimkale z nostalgijo in ritmi starih mojstrov 50-ih in 60-tih let.

Zarolaj.si: Kakšno ekipo ste sestavili za prvenec? Kdaj je predviden izid albuma? S kom sodelujete pri pripravah?
Bilbi: Sestavili smo krasno ekipo, avtorja večine pesmi sva jaz in Gregor Stermecki, nekaj besedil pa je napisal tudi najin prijatelj Rok Vilčnik. Glasbeno me bodo podprli Bruno Domiter na bobnih, Marko Zaletelj na kitari, Luka Gaiser na basu in Borut Mori na harmoniki. Snemamo v Studiju 22 na Radiu Maribor, album pa bo izšel pozno spomladi pod okriljem založbe Celinka.

Zarolaj.si: Bližamo se koncu leta. Boste do decembra, poleg ustvarjanja albuma, se razume, tudi nastopali?
Bilbi: Do konca leta me kot Bilbi čaka še nekaj  privatnih nastopov v Ljubljani in Mariboru, koncertna turneja se prične v novem letu. Kot igralka Maja pa imam do konca leta še veliko predstav na Dunaju in v Berlinu, kjer trenutno nastopam v mjuziklu Cabaret.

Zarolaj.si: Kaj bi ob koncu sporočili obiskovalkam naše spletne revije? "Življenje ni balon, ženska potrebuje več kot avion?" ;)

Bilbi: Tudi ta stavek je ideja našega režiserja Jureta in se z njim popolnoma strinjam. Dodala bi mogoče samo še to – če ti življenje nameni limone, napravi iz njih limonado.
Anja Intihar
nazaj na vrh

Spletna revija Zarolaj.si je vpisana v razvid medijev pod zap. št. 1575 // info@zarolaj.si // 031 606 132 // Zadnjih 100 objav