download theme

Bonus for new user http://bet365.artbetting.gr 100% bonus by bet365.

bet365.artbetting.co.uk

Zarolaj.si

A+ A A-

intervju: BILLYSI

Urška Majdič, pevka in avtorica besedil skupine Billysi je tokrat naša gostja. Po predstavljenemu videospotu za skladbo Orion in zadnjemu singlu Lahko je preprosto ter še pred mini turnejo, smo jo povabili k klepetu in jo povprašali po odzivih na zadnji album Bite me ter načrtih za prihodnje.
Billysi_Orion_2_foto_Ven_Jemersic

Zarolaj.si: Kako preprosto je narediti singel, ki gre v ušesa, ki je speven, ki najde pot do poslušalcev?
Urška: Ko se komad dela, avtor ne sme obremenjen s tem, kakšen bo rezultat in kako speven bo, ker se sicer dela na silo in iz narobnega vzgiba. Se pa v glavnem držimo osnovne strukture skladbe, kar pomaga h kompaktnosti. Navdušujemo se nad močno melodiko s pozitivnim nabojem in ljudje to slišijo oz. začutijo.Obenem smo odstranili vso sintetiko in se vrnili h "golem" rock'n'rollu klasične zasedbe z eno močno kitaro, pristnem in malo tršem zvoku.

Zarolaj.si: Novi singel Lahko je preprosto je že zavzel radijske postaje. Kar se avtorjev skladbe tiče, ostajate pri preverjeni formuli – besedilo je vaše, za glasbo in aranžma sta poskrbela Sergej in Matic?
Urška: V glavnem je avtor vse naše glasbe Sergej. Soavtorica glasbe sem jaz, poleg besedil; z zadnjim albumom pa se je v glasbenih aranžmajih izkazal tudi Matic. Zaradi tega je zadnji album še bolj kitarski in se še bolj igra z melodiko. Obenem smo odstranili vso sintetiko in se vrnili h "golem" rock'n'rollu klasične zasedbe z eno močno kitaro, pristnem in malo tršem zvoku. Lahko je preprosto je eden milejših skladb, ki še najbolj prebuja "mainstream rock", po katerih nas najbolje poznajo.

BILLYSI - Lahko je preprosto

Audio clip: Adobe Flash Player (version 9 or above) is required to play this audio clip. Download the latest version here. You also need to have JavaScript enabled in your browser.Zarolaj.si: Skladbo o kateri sva pravkar govorili, Lahko je preprosto,  je moč najti na vašem zadnjem albumu, Bite me. Album je izšel marca letos in zanimivo je, da je na njem od enajstih skladb kar devet od le-teh zapetih v angleškem jeziku. Bo to postala vaša stalnica? Načrtujete preboj na tuje tržišče?

Urška: Ne bi izbrali izraza "preboj", ker kaj takega se zgodi le enkrat na milijon metov. Na tuje tržišče smo že pred časom vstopili, kar se tiče koncertov, preko družabnih omrežij pa se počasi množi tudi baza Billysi prijateljev iz tujine. Kadar pišem, ustvarjalnosti ne blokiram z razmišljanji o tem,kaj bi bilo bolje sprejeto na "trgu". Ker se poleg v slovenskem jeziku rada izražam tudi v angleškem, je bilo pisanje naravno in spontano. Vsi smo enako čutili, da bi lahko bil album v angleščini, čeprav ne povsem.

Billysi_byMareMutic

Zarolaj.si: Glede na to, da za besedila vaših skladb skrbite predvsem vi, nam lahko iz prve roke zaupate – napišete najprej besedilo v slovenskem jeziku in ga nato prevedete ali že spontano ustvarjate v angleščini?
Urška: Nikoli ne prevajam, pišem neposredno. Izjeme so le predelave že napisanih komadov v slovenščini (npr. Hello Hello ali Kaos), ki jih neobremenjeno prepesnim in ob tem sledim osnovni ideji.Naslov vseeno ni pretirano resen, mogoče malo igriv, saj se nam ne ljubi ukvarjat s pretiranimi provokacijami ;)

Zarolaj.si: Če se malce "obregnemo" ob naslov albuma – ste želeli z njim povedati, da vam ni mar za kritike, za odzive "nepoklicanih" ali nas napeljati naj "ugriznemo" v album in se pustimo presenetiti?  

Urška: Oboje. Nihče ni "nepoklican", vsak ima pravico do kritike, saj glasba pripada vsem. Kljub temu pa nobena kritika ne bo spremenila našega stališča glede tega – album nam je všeč, v teh skladbah uživamo in v to verjamemo. Naslov vseeno ni pretirano resen, mogoče malo igriv, saj se nam ne ljubi ukvarjat s pretiranimi provokacijami ;)

Zarolaj.si: Je pa ta album, če ga primerjamo s prejšnjimi tremi, na prvi občutek bolj trd, bolj energičen, eksploziven. Nas občutek vara?
Urška: Kot omenjeno že prej, je res ta album bolj intenziven, vmešale so se zmesi tršega rocka, celo punka. Tako kot se vsak bend razvija, nas je samo odneslo v to atmosfero in kdor nas pozna v živo na odru, se bo strinjal, da je to naša resnična slika. Poleg nežnejših komadov torej tudi veliko energičnosti in divjega rocka.

Zarolaj.si: Letos poleti ste si vzeli malce premora, potem pa septembra ponovno vžgali nazaj s singlom Orion, za katerega ste pod taktirko mojstra Vena Jemeršiča posneli zanimiv videospot. Ujeti med prometnimi znaki – hitra obnova?
Urška: Odmor je bil zgolj medijski, sami pa nismo počivali. Videospot so kak mesec vrteli na MTV Adria lestvici, objavili pa smo ga tudi na družabnih omrežjih Billysi strani. Znaki so bili Venova ideja, s katerimi je morda želel malo povezati z našim starim imenom – Billy's Private Parking, mogoče pa nam je hkrati postavil signalizacijo, da se ne bi izgubili v ozvezdju - in v zamegljenem, bleščečem labirintu, katerega opisujemo…

Zarolaj.si: Kje ste pravzaprav dobili vse prometne znake, ki jih vidimo v videospotu?
Urška: Za to se lahko zahvalimo prijaznemu CPL (Cestnem podjetju Ljubljana) in našim močnim nosačem - roady-jem, ki so te težke predmete nosili in sestavili. Poleg moje še vedno nežne in krhke strani, sem razvila tudi drugo, trdno plat osebnosti, ta dvojnost pa se najbolj kaže v naših pesmih.

Zarolaj.si: Delujete nežni in krhki. Kako "krotite" štiri zveri v skupini?
Urška: Ne vem, ali sem v tem skoraj desetletju jaz njih ali pa so oni mene strenirali… Verjetno kar oboje. Res sem bila na začetku boleče sramežljiva in občutljiva, vendar sem se enostavno naučila utrditi. Tako sem preživela ta velikokrat nehvaležen »posel«, ki tako zlahka tepe krhko umetniško dušico. S fanti sem se vedno super razumela; prva leta so bili malo zaščitniški, zdaj pa za to ni več potrebe ;) Poleg moje še vedno nežne in krhke strani, sem razvila tudi drugo, trdno plat osebnosti, ta dvojnost pa se najbolj kaže v naših pesmih.

Zarolaj.si: Promocija aktualnega albuma je bila marca v Ljubljani. Na katerih odrih vas bo moč videti in slišati v prihodnje?
Urška: Mini zimska koncertna turnejica se bo odvijala novembra in decembra. Potrjeni datumi bodo v kratkem objavljeni na naših spletnih straneh -  vsi ste seveda lepo vabljeni!

Zarolaj.si: Imate poleg nadaljevanja promocije, poleg koncertov, v načrtu še kaj zanimivega za naše bralce?
Urška: Hm, mogoče to, da pripravljamo še videospot za Lahko je preprosto, ki bo na zanimiv način prikazal poanto, pozitiven pogled na življenje. Pri tem sodelujemo z veliko umetnico, več o tem pa kmalu!

Anja Intihar
Foto: Ven Jemeršič, Mare Mutič
nazaj na vrh

Spletna revija Zarolaj.si je vpisana v razvid medijev pod zap. št. 1575 // info@zarolaj.si // 031 606 132 // Zadnjih 100 objav