download theme

Bonus for new user http://bet365.artbetting.gr 100% bonus by bet365.

bet365.artbetting.co.uk

Zarolaj.si

A+ A A-

intervju: DOŠA

Dvojni album Memento mori je bil dolgoletni projekt, zato je na njemu kar 26 odličnih komadov, na katerih sodelujejo številna znana slovenska glasbena imena. Mnogim se zdi dvojni album pogumna odločitev, a Doša pravi, da je bilo materiala, ki se je nabral v teh letih, preveč za en sam album in so se enostavno odločili narediti dvojnega. Spoznajte Došo v pogovoru, ki ga je pripravila Anja Intihar.
dosa

zarolaj.si: Ko udari Doša, udari dvojno! Konec septembra je Slovenija dobila prvi slovenski dvojni hip hop album. Bojda je bil to tvoj dolgoletni projekt? Koliko časa je minilo od tvojih prvih rim do prvenca Memento mori? Kakšni so bili pravzaprav tvoji hiphoparski začetki?
Doša: Uuu, ko sem prvič zložil skupaj nekaj rim in je b'lo to "ful kul",  je Ali en ravno kraljeval z Levo sceno, se pravi nekje 95.,96. leta. Torej je minilo kar 15 let od prvih rim do prve samostojne plošče. Od tujih so mi takrat zadogajali še Public Enemy, Ice T, Snoop, u bistvu sem vsak dan odkril koga novega, ki me je impresioniral in sem večino denarja, ki sem ga dobil, zapravil za cd-je.

zarolaj.si: Kako da si se našel prav v tej glasbeni zvrsti? Pri nas, se mi zdi, hip hop (še) ne uživa takšne podpore kot morda pop ali rock?
Doša: Težko je reč't zakaj ravno hip hop, takrat se me je dotaknil bolj kot kakšna druga zvrst in ostal z mano do danes. Seveda mi glasba na splošno veliko pomeni in me zanimajo različne zvrsti in tudi kot producent sodelujem pri različni zvrsteh, a se kot izvajalec najbolje in najraje izražam preko hip hop-a. Mogoče me pot kdaj v prihodnosti zapelje tudi kam drugam, to bo pokazal čas.Pogumno bi bilo, če bi pričakoval, da bom s tem kaj zaslužil. Dejstvo je, da se v življenju vidim kot glasbenik, producent, avtor, ki bi od tega lahko živel, a mi je popolnoma jasna stvar, da Doša, kot reper, kot izvajalec nima možnosti s tem služit dinarčkov.

zarolaj.si: Kar nekaj poguma terja odločitev, da v teh (domači glasbi ne ravno naklonjenih) časih izdaš album, da pa kot prvenec izdaš dvojni album, je pa sploh nenavadno pogumna odločitev. Poguma ti torej, kljub tvoji glasbeni kilometrini – ali pa prav zaradi nje – očitno ne manjka?
Doša: Pogumno bi bilo, če bi pričakoval, da bom s tem kaj zaslužil. Dejstvo je, da se v življenju vidim kot glasbenik, producent, avtor, ki bi od tega lahko živel, a mi je popolnoma jasna stvar, da Doša, kot reper, kot izvajalec nima možnosti s tem služit dinarčkov. To je nekaj, kar delam zase in za peščico tistih, ki jim od mene dobiti pomeni toliko kot meni od sebe dati, delam za svojo dušo. Večina se niti ne zaveda koliko truda je bilo v ploščo vloženega, kaj šele denarja.
Nekaj dni nazaj sem nekje na internetu prebral komentar nekoga, čes, da se mu zdim malo požrešen z ceno 15€ za cd, da namreč on ve koliko stroškov je pri taki stvari, hehe, internet je prepoln pametnih ljudi.

DOŠA - Drugač ne znam

Audio clip: Adobe Flash Player (version 9 or above) is required to play this audio clip. Download the latest version here. You also need to have JavaScript enabled in your browser.



zarolaj.si: Na album Memento mori si uvrstil 26 skladb. Si jih zbral po kakšnem posebnem ključu, ima prvenec kakšno rdečo nit?
Doša: Seveda, če ploščo pozorno poslušaš, hitro opaziš, da je vse skupaj med sabo nekako povezano,da ima vse skupaj zgodbo. Album je razdeljen na dve plošči, na vsaki je 13 pesmi in 13. na drugi plošči, torej 26., je "V teh 26ih letih". V pesem dam ogromno samega sebe, vse je zelo osebno, plošča je takšna, da lahko spoznaš kdo Doša je, kakšna je njegova zgodba. Vsaka pesem je jaz v danem trenutku nekega obdobja v mojem življenju.

zarolaj.si: Vir navdiha je najbrž neizčrpen. Imaš kakšno "priljubljeno" temo, na katero delaš komade? Ljubezen, politika, stanje v družbi, itd.?
Doša: Pravil ni, vsaj zame ne. Karkoli, kjerkoli in kakorkoli.

zarolaj.si: Morda odgovor na prejšnje vprašanje malce razodenejo tudi singli, ki si jih za pokušino predstavil poslušalkam in poslušalcem. Na radijskih postajah je moč slišati Iz ulc Lublane, Fuknte sredince v zrak in Drugač ne znam. Že iz naslovov je moč začutiti avtobiografskost, ki bo zavela ob poslušanju…?
Doša: Seveda, kot že rečeno, vse je zelo osebno izpovedno. Tudi, če gre za neko zgodbo, ki se ne dotika mene osebno, to mora it ven preko mene. Na splošno se mi zdi, da je hip hop zelo avtobiografski, pri nekem posamezniku bo to razvidno manj in pri drugem spet več.
Ja, vse je umrljivo, tudi hip hop in ko je enkrat mrtev, se je najlažje spraševat kako je do tega prišlo misleč, da ti nimaš nič s tem.
zarolaj.si: Predstavitev albuma smo zamudili, kot je slišati, nam je lahko žal, glede na odlične odzive tistih, ki so bili v Sputniku konec septembra, ko si predstavil Memento mori. Čisto iskreno, si verjel, da bodo komadi tako dobro sprejeti?
Doša: Jaz verjamem v to, da to kar delam, delam zelo dobro. Verjamem pa tudi, da ima vsak posameznik svoj okus in da vsem ne morem ugajat. Seveda bi me popolnoma podrlo, če bi na nekaj, v kar sem vložil toliko srca in duše, dobil samo slabe odzive, ampak kaj takega mislim, da se lahko zgodi le nekomu, ki živi v iluzijah, da ustvarja dobro glasbo, medtem ko ima podporo le od svojih šestih neuravnovešenih prijateljev, pa še takrat bi bili čudni mi vsi ostali.

zarolaj.si: Memento mori. Zavedaj se, da si umrljiv. Klic h realizmu?
Doša: Ja, vse je umrljivo, tudi hip hop in ko je enkrat mrtev, se je najlažje spraševat kako je do tega prišlo misleč, da ti nimaš nič s tem.

zarolaj.si: Da album tudi slučajno ni narejen na prvo žogo pričajo tudi imena, s katerimi si sodeloval pri ustvarjanju plošče – Jadranka Juras, Jani Hace. Koga smo še pozabili?
Doša: Pri nastajanju plošče so sodelovali še Damjan Jović, Nikolovski, Cazzafura, DuFam, Maya, Marusha, Nipke, Thug connect, N'toko, Zlatko, Mentaoly Ill, Demc, Teo Collori, Peter Dekleva, Denis Horvat, Milan Stanisavljević, upam, da nisem koga pozabil…

zarolaj.si: Vsi, ki so si ogledali spot za Iz ulc Lublane so zagotovo mnenja, da je prava žalost, da se ga ne da videti na televiziji…
Doša: Najbrž so, a na vse zadnje niti nimamo več  oddaj in programov, ki bi pokazali posebno podporo slovenski glasbi na sploh, kaj šele bolj urbanim zvrstem, zato si je težko privoščiti veliko kvalitetnih video spotov, če se jih na koncu dela praktično samo še za internetne portale.

zarolaj.si: Odraščanje v prestolnici, če sva že pri singlu "Iz ulc Lublane", očitno ni prav rožnato. S kakšnimi težavami si se ti soočal v mlajših letih kot "otrok ulice"?
Doša: Težave, takšne in drugačne so povsod. Pa bodisi si iz mesta ali iz zakotne vasi, razlike so le med nami, kako jih sprejmemo, se z njimi soočimo in zato je "iz ulc lublane" le moj pogled na njih. Ne govori pa pesem samo o težavah, ampak o okolju kjer sem in o dogodkih, ki ga spremljajo, me spremljajo.

zarolaj.si: Hip hop je glasba za točno določeno, nišno občinstvo. Glede na majhen slovenski trg, na težave, ki jih ima domača glasba v zadnjem času, moraš najbrž imeti ogromno veselja in strpnosti pri tem poslu, kajti obogateti s tem najbrž ne moreš? Ali pač?
Doša: Slovenija je najbrž ena redkih držav, kjer imamo skoraj toliko reperjev kot poslušalcev, ne vem, a je premalo poslušalcev ali preveč reperjev,hehe. Šalo na stran, ko potegneš črto, smo vsi tu oz. vsaj večina, zaradi neizmernega veselja do tega,kar delamo. Veliko jih tudi investira denar zavedajoč se, da je to neprofitna investicija oz., da se vsaj finančno ne bo povrnilo, nekateri jo odnesejo s pozitivno nulo, spet drugi, ki so se pripravljeni bolj "prilagodit", lahko celo nekaj zaslužijo. Toda po tem se nimajo kaj čudit, ko jim hip hop publika ne izkazuje več takšnega spoštovanja, kot prej. Mnogim se gre zgolj za spoštovanje, zavisi jim za d'nar. vsakemu svoje!
TE ZANIMA KAJ JE SVEŽE, AKTULANO, SINGLI, KDO JE NOV, PLATE?
POL JE ZAROLAJ.SI NORMALNO TAPRAV NASLOV ZATE.

zarolaj.si: Še eno popolnoma laično vprašanje – kot "ulični" hip hop so označili tvoje skladbe. Kaj natančo naj bi to pomenilo?
Doša: To pomeni,da poznamo ulico in ulica pozna nas. Stojim za vsem kar govorimo in če na primer repamo o deževnih dneh, naredimo to tako, da pridevniki dišijo po mokrem asfaltu. Predvsem pa smo realni, ne privoščimo si nič, kar si ne bi upali tudi v vsakdanjem življenju, če pa si, je to tudi razvidno.

zarolaj.si: Izdaji prvenca verjetno sledi koncertna turneja? Kdaj in kje se bo začela?
Doša: Začelo se bo s koncertom Doša + band 9.12. v Kinu Šiška in kaj bo sledilo, bomo še videli…

zarolaj.si: Izvedeli smo, da počasi pripravljaš še en projekt – samozaložbo. Kako daleč si s to idejo?

Doša: Samozaložba Datura obstaja že nekaj časa in ravno Memento mori je prvi uradni cd, ki je izšel pod njenim okriljem, obljubim pa lahko, da je to le začetek zgodbe dobrih projektov in dobrih izvajalcev, ki so tukaj iz istih razlogov kot jaz in imajo ravno tako iste cilje in ambicije.

zarolaj.si: Nam lahko namesto standardnega pozdrava in zahvale za pogovor za naše bralce zarimaš povabilo na zarolaj.si?
Doša:
TE ZANIMA KAJ JE SVEŽE, AKTULANO, SINGLI, KDO JE NOV, PLATE?
POL JE ZAROLAJ.SI NORMALNO TAPRAV NASLOV ZATE.

Anja Intihar
nazaj na vrh

Spletna revija Zarolaj.si je vpisana v razvid medijev pod zap. št. 1575 // info@zarolaj.si // 031 606 132 // Zadnjih 100 objav