download theme

Bonus for new user http://bet365.artbetting.gr 100% bonus by bet365.

bet365.artbetting.co.uk

Zarolaj.si

A+ A A-

intervju: JADRANKA JURAS

Jadranka Juras, pevka in glasna aktivistka proti mučenju živali. Glasbenica od nog do glave, z dušo in telesom. Diplomiranka graške Univerze za glasbo in upodabljajočo umetnost, ter glasbenica s katero je užitek sodelovati. Prav zaradi tega in svoje želje, uporablja glas v različnih zasedbah in različnih zvrsteh glasbe. Leta 2006 je izdala prvi album (Anima) v samostojni karieri, lansko leto še drugega - Sakura. Z njega poznamo že kar nekaj uspešnic: Drugače ne znam, Podej naprej, La la la la la la in zadnji aktualen singel Če ne bomo sami. O njeni glasbi in sprehodu po slovenski glasbeni sceni v tokratnem pogovoru.
juras_kavch

zarolaj.si: Vaš samostojni glasbeni prvenec sega v leto 2006. Vaše glasbeno udejstvovanje pa že mnogo prej. Bolj zares se je vse skupaj začelo s skupino Planet groove. Od takrat pa smo vas zasledili v različnih zasedba ob različnih priložnostih. Zakaj je do vašega prvega albuma preteklo toliko vode? Ste čakali na prave ljudi ali niste bili pripravljeni za samostojen začetek?

Jadranka: Menim, da je za to, da izdaš album potrebno veliko več kot nekaj pesmic, studio in pa želja po albumu. Glasbenik mora s tem, ko ustvarja, podajati neko sporočilo, mora se razvijati kot umetnik in kot oseba. Sama sem mnenja, da če nimam kaj konkretnega za povedati in pokazati, potem tega ne počnem, ker si želim ustvarjati izdelke za katere me ne bo sram temveč bom lahko za njimi stala in bodo imeli smisel. Ne morem delati na silo, ker mi tega tudi moj glas enostavno ne dopušča in ker če nekaj ne začutim, ne ponotranjim, ne morem niti dati ven iz sebe, ker je potem to en velik nič.

JADRANKA JURAS - Drugače ne znam

Audio clip: Adobe Flash Player (version 9 or above) is required to play this audio clip. Download the latest version here. You also need to have JavaScript enabled in your browser.zarolaj.si: Tudi po izdanem prvencu Anima pa niste opustili sodelovanj s slovenskimi glasbeniki. Zlatko, turneja s skupino Laibach… Skoki  v druge glasbene zvrsti glasbenika gotovo izpopolnjujejo?
Jadranka: Sama ne maram omejevati glasbe na zvrsti in skušam uporabljati glas v različnih zasedbah, z različnimi ritmi, glasbili...glas me enostavno fascinira, ker je neomejen in se ga da neverjetno razvijati v neslutene razsežnosti. Zelo rada sodelujem z ljudmi, ki ustvarjajo drugačno glasbo od moje, zanimivo mi je predvsem kako moj glas vmestijo v to "njihovo" okolje.

jadranka_tepih

Ne maram se zadrževati na mestu, vedno me žene naprej. V zadnjem času imam predvsem v mislih jazzovski album, ki ga bom skušala izdati prihodnje leto.
zarolaj.si: Sakura, vaš drugi album, je smiselno nadaljevanje vašega prvenca. Vaš pogled na svet. In kakšen je ta svet?

Jadranka: Vsak, ki si je album poslušal je dobil zelo dobro predstavo o tem kako dojemam svet. Prej so mnogi mislili, da sem pesimistična a album izraža veliko mero optimizma, ker sem prišla do spoznanja, da si vsak posameznik sam kroji usodo in s tem tudi usodo tega planeta. Za mene je to navdušujoče. Je pa res, da zaenkrat večina noče prepoznati in priznati  vloge lastne odgovornosti v svojem življenju.

zarolaj.si: Je tretja zgoščenka že v vaših mislih ali imate z albumom Sakura še preveč za povedati slovenski publiki?
Jadranka: Z albumom Sakura sem povedala kar sem imela in po zadnji odpeti noti sem šla naprej. Ne maram se zadrževati na mestu, vedno me žene naprej. V zadnjem času imam predvsem v mislih jazzovski album, ki ga bom skušala izdati prihodnje leto – če bom seveda to imelo kak smisel in sporočilo.
Živali so enako kot ljudje Zemljani in jim pripada ta Zemlja enako kot ljudem. Nič manj.
zarolaj.si: Kako se diplomiranka graške Univerze za glasbo in upodabljajočo umetnost počuti na slovenski glasbeni sceni?
Jadranka: Včasih težko, ker mi je hudo, ko gledam kakšen odnos imajo ljudje do glasbe in ko spremljam, kako publiki onemogočajo stik z glasbo, ki ima vrednost, a večinoma zelo dobro, ker imam to neverjetno srečo v življenju, da ustvarjam glasbo, ki mi prinaša mir in ker lahko živim življenje ustvarjalno, iz dneva v dan drugačno.

zarolaj.si: Kot aktivna članica društva za varstvo in proti mučenju živali menite, da je tovrstna tematika v medijih dovolj izpostavljena?
Jadranka: Veseli me, da se je začelo o trpljenju živali govoriti na glas, javno in pa sočutno, ter da opažam vse več ljudi, ki glasno izražajo nestrinjanje s tem, da se z živalmi ravna kot z neživimi predmeti. Živali so enako kot ljudje Zemljani in jim pripada ta Zemlja enako kot ljudem. Nič manj. Enako kot ljudje si želijo živeti lastno življenje brez trpljenja. Na svetu niso zato, da nam služijo in so nam v uporabo. Žal pa je speciesizem še vedno zelo globoko ukoreninjen v družbi.

jadranka_03_BOT

zarolaj.si:
Za to so krivi mediji, ki so pozabili, da je njihova funkcija izobraževati in informirati publiko.Novic, člankov in intervjujev po mnenju mnogih manjka tudi o slovenski glasbi, sploh tistih, ki niso obarvani rumeno. Kje vi vidite problem? Ga tudi vi občutite? So za vse krivi bralci, ki radi berejo trače ali je razlog drugje?

Jadranka: Za to so krivi mediji, ki so pozabili, da je njihova funkcija izobraževati in informirati publiko. Večina pa žal publiko podcenjuje in ji servira "kruha in iger", da se potem lahko z maso lažje manipulira. Veliko poslušam o temu, da delajo to zato, ker imajo ljudje to radi. Ne strinjam se, ker menim, da mora biti etična odgovornost medijev, umetnikov in vseh, ki nagovarjamo publiko to, da jim podajamo vrednote in jih izobražujemo ter usmerjamo v samostojno razmišljujoče in sočutne ljudi.

zarolaj.si: Vidite v poplavi slovenskih medijev, tudi elektronskih, svetlo luč za projekt spletne revije zarolaj.si, ki podpira zgolj slovensko glasbo, glasbenike in prireditve na območju Slovenije?
Jadranka: Seveda, ker tega nam kronično primanjkuje.
nazaj na vrh

Spletna revija Zarolaj.si je vpisana v razvid medijev pod zap. št. 1575 // info@zarolaj.si // 031 606 132 // Zadnjih 100 objav