download theme

Bonus for new user http://bet365.artbetting.gr 100% bonus by bet365.

bet365.artbetting.co.uk

Zarolaj.si

A+ A A-

intervju: KVINTON

Če gre verjeti glasbenim kronistom, je blues kot dovršena umetniška oblika nastal iz gorja, ki so ga prestale generacije sužnjev ter ga "prerisale" v iskreno glasbeno zvrst. Danes je to glasba, ki jo igrajo glasbeniki po vsem svetu - ne glede na raso, veroizpoved, narodnost. Eden izmed najboljših predstavnikov te glasbene zvrsti pri nas je zasedba KvinTon. Ne zveni prav zeloooo znano? Nič hudega, ko vam jih predstavimo na Zarolaj.si, boste o njih izvedeli skoraj vse!
Kvinton251
Zarolaj.si: Kako daleč v zgodovino sega zgodba skupine KvinTon?
KvinTon: Zgodba sega nekje v drugo polovico devetdesetih. Še vedno se ne moremo odločiti za  tisti datum nastanka skupine, ker smo postopoma nakapljali skupaj.
"Na mehki planoti ob robu gozda,
kjer divji kostanj dviga nebo,
je belo cvetela gorska kmetija,
zdaj belo cveti le še staro drevo."

Zarolaj.si: V uvodu sem omenila blues, pa vendar so vaše skladbe vse prej kot le bluesovske. Izvajate mešanico bluesa, swinga, rocka, šansona,  ljudske glasbe. Takih glasbenikov ni prav veliko pri nas?

KvinTon: Blues je izpovedna oblika glasbe, za katero pa po našem mnenju ni nujno da ostaja v svojih tradicionalnih okvirih in ji po lastnem občutku dodajamo druge zvrsti. Čeprav smo ustvarili tudi pesmi, pri katerih je edina podobnost z bluesom le izpovednost in se glasbeno navezujejo bolj na ljudsko pesem. Čeprav take glasbe pri nas res ni veliko, pa se vseeno vedno znova pojavljajo novi glasbeniki, ki jim ni vseeno za smisel tega kar napišejo in odigrajo.

Zarolaj.si: V besedilih se poigravate (tudi) z usodami vsakdanjih ljudi, ki si želijo miru, pa ga vendar ne najdejo…

KvinTon: V neskončnost mir, je pravzaprav neko nevzpodbudno stanje duha. V mislih pa imamo mir, ki ga pa danes resnično potrebujemo za protiutež, da za trenutek ali dva premislimo, kam pravzaprav gremo. V tem "stampedu" individualnega lova koščka sreče, smo pozabili na vse, kar nas pravzaprav definira kot ljudi: solidarnost, skupnost, družina in odgovornost za svoja dejanja do skupnosti in planeta. Ljudje, o katerih govorijo naše zgodbe so tisti, ki si postavljajo vprašanja in ne vzamejo vsega za resnično in dobro. Seveda včasih delujejo, kot da so padli z Marsa, ker v nič ni več normalno dvomiti.

Zarolaj.si: Prvenec Lovci sreče ste izdali leta 2001. Ste jo že ulovili? Srečo? :)
KvinTon: Mislim, da smo jo. Vsak v skupini za sebe in skupaj v bendu. Čeprav nam jo v službah in drugje (tako, kot vsem drugim) skušajo narediti manj sladko :(

Zarolaj.si: Redno se udeležujete pri upesnjevanju slovenskih pesnikov? Kako ste se pustili "uloviti" v ta projekt?

KvinTon: Projekt je zanimiv izziv, ker se srečujemo z zanimivimi pesmimi različnih pesnikov in pesnic.

Zarolaj.si: Je slovenska poezija "hvaležna" za upesnjevanje?
KvinTon: Seveda je. Včasih je sicer težko uglasbiti kakšno pesem, ki je prvotno namenjena le branju, vendar so tudi pesniki in pesnice, vsaj v našem primeru bolj prilagodljivi, tako da ni problem kakšno vrstico ali dve tudi malo preoblikovati, da pesem potem z glasbo tudi diha.

Zarolaj.si: Zakaj je do drugega albuma "Razirklinga" minilo kar sedem let?

KvinTon: Imamo stroge kriterije glede svojih pesmi; dokler se vse ne poklapa pač ni v redu. Nikoli nismo ustvarjali pesmi, ki bi bile na katerem albumu zgolj za število. Seveda smo vmes reševali tudi svoje eksistenčne zadeve - skoraj vsi imamo družine in te so na prvem mestu. In tako je čas pač tudi minil... Nikoli se nismo obremenjevali s številom albumov in težili k velikemu uspehu. Kot prvo je važno, da se imamo mi v redu in da uživamo v glasbi ki jo ustvarjamo, kar mislimo da se odraža tudi na naših koncertih in pri naših zvestih poslušalcih.

Zarolaj.si: V čem se drugi album razlikuje od prvega? Ste na njem še isti KvinToni?
KvinTon: Drugi album je nadaljevanje in nadgradnja prvega. Zgodbe še niso izpete. Tudi tretji bo nadaljevanje prvega, če ga bomo doživeli :) Še vedno smo isti, mogoče malo bolj zreli in z malo več patine.

Zarolaj.si: Dobro leto dni mineva, odkar ste nastopili v Izštekanih na nacionalnem radiu. Ob nastopu je bilo zapisano, da je vaš drugi album nevarno dovršen; da ste še vedno svojeglavi in izvrstni. Kako so rockerske duše preživele brez elektrike?
KvinTon: Tu in tam brez elektrike vseeno ni šlo, predvsem pri kitaristih ki potrebujejo svoj odmerek v "watih". Smo se pa potrudili, koncert izvedli čimbolj akustično in preživeli :)
kvinton254
Zarolaj.si: Kmalu boste menda izdali ploščo, Izštekani v živo? Kdaj naj bi izšla?
KvinTon: Plošča je praktično gotova in bi naj vsak čas izšla pri RTV. Na njej bo slišati izvedbe z mnogimi gosti, vzdušje je bilo odlično, tako kot je to pri Juretu vedno, čeprav bo zaradi časovnih omejitev CD-ja manj govorjenja kot ga je bilo v oddaji, se je nekaj vzdušja ohranilo.

KVIINTON - To ni Vanč

Audio clip: Adobe Flash Player (version 9 or above) is required to play this audio clip. Download the latest version here. You also need to have JavaScript enabled in your browser.Zarolaj.si: Da ste pridni in delavni, bo dokazal še en album, ki naj bi tudi izšel prav kmalu. Besedila za skladbe je napisal Borut Gombač? Ste potem sami uglasbili skladbe?
KvinTon: Skorajda preveč pridni... Z Borutom smo se skupaj lotili tega projekta z njegovimi pesmimi in našo glasbo. Album je zasnovan na likih posebnežev, ki so na tak ali drugačen način prišli v svojo drugačnost. Neprilagodljivost, norost, neuresničena ljubezen, hrepenenje, nemir, vse to poosebljajo junaki tega albuma. Vendar pa pesmi v podtonih nosijo v sebi upanje in močno voljo, govorijo o tem kaj je pomembno in za kaj je vseeno vredno nadaljevati. Album bo tudi bogato opremljen z besedili in ilustracijami, tako da bo poseben.

Zarolaj.si: Je datum izida druge plošče že znan? Kaj pa njen naslov?
KvinTon: Glede datuma se še odločamo, naslov albuma pa je Balade na bledečih tleh.

Zarolaj.si: Se boste prepustili le nastajanju obeh plošč ali boste medtem božali duše oboževalcev tudi z živimi nastopi na koncertih? Kje vas bo moč v živo videti in slišati v bližnji prihodnosti?
KvinTon: Nekaj koncertov (Maribor, Zagorje ob Savi) je že dogovorjenih do poletja, potem dopust in nato bomo bolj aktivni v drugi polovici leta.
"Ko končno izgubil je potrpljenje,
sredinec pokazal je staršem in šoli,
za zmeraj pobegnil je v novo življenje,
po cesti, ki se začenja s pomoli."

Zarolaj.si: Zakaj se vaša glasba, po VAŠEM mnenju, tako redko sliši na radijskih postajah?
KvinTon: Našo glasbo se da slišati na nacionalnih in manj komercialnih radijih tudi izven nočnih terminov. Komercialni radiji pač zaradi zaslužka želijo popolnoma ugoditi čim širšemu krogu poslušalcev in pač vrtijo preverjene, tisočkrat prežvečene hite osemdesetih, devetdesetih in še katerih let, brez vsake glasbeno-uredniške zavesti in jih tudi prav malo zanima kaj se pri nas dogaja. In lahko smo kljub vsem kritikam, ki letijo na nacionalne in nekomercionalne radije hvaležni, da nudijo zatočišče urednikom, ki vzpodbujajo in cenijo domačo sceno in jo s tem tudi ohranjajo. Če bi morali ustvarjati glasbo po merilih komercialnih radijev bi bili samo pocukrano, pogagani kloni najuspešnejših sintetičnih hitmakerjev.

Zarolaj.si: Slovenski jezik torej je, kljub tuji bluesovski tradiciji, primeren za tovrstno zvrst?

KvinTon: Gre za odločitev v samem začetku. Če imaš ambicije za prodor izven Slovenije, potem verjetno ne boš pel v slovenščini, če pa teh ambicij ni, je pa slovenščina enako dobra kot vsak drugi jezik in vidimo, da se drugi narodi svojega jezika ne sramujejo ampak ga negujejo in ščitijo in ne vidimo razloga zakaj ne bi mi ravnali enako. In potem se pojavi paradoks, da te pričnejo vabiti na festivale in v klube v tujini, kjer so željni kulturne in jezikovne različnosti.

KVINTON - Speči Boštjan

Audio clip: Adobe Flash Player (version 9 or above) is required to play this audio clip. Download the latest version here. You also need to have JavaScript enabled in your browser.Zarolaj.si: Zanimivo je, da blues obravnava bolj "temačne" teme, osamljenost, odtujenost, siromaštvo, bedo, pa vendar prinaša nam toliko veselja ob poslušanju in srkanju, tudi vaših skladb?
KvinTon: V modernem času ljudje neradi govorijo o teh temah, skrivajo svojo osamljenost, svoj obup in odtujenost kot da so kužna znamenja in jih bodo za večne čase ožigosala kot luzerje v svetu, kjer je vse črno-belo. Blues so občutki in čustva, ki privrejo na plano in delujejo očiščujoče. Posiljeno veselje ni vedno zdravilo za zaklenjeno dušo.

Zarolaj.si: Bo Razirklinga Štef še kdaj junak vaših komadov? :)
KvinTon: Glede na čase ki prihajajo verjetno bo.

Anja Intihar
Foto: Sandra Požun
nazaj na vrh

Spletna revija Zarolaj.si je vpisana v razvid medijev pod zap. št. 1575 // info@zarolaj.si // 031 606 132 // Zadnjih 100 objav