download theme

Bonus for new user http://bet365.artbetting.gr 100% bonus by bet365.

bet365.artbetting.co.uk

Zarolaj.si

A+ A A-

intervju: LEELOOJAMAIS

Skupina LeeLooJamais je po težkem pričakovanju pred kratkim izdala nov singel z naslovom Still I try. V moderne ritme zavita skladba prinaša med poslušalce dobro mero dobrega popa. S skladbo, ki se je na velikem številu slovenskih lestvic uvrstila v same vrhove, je skupina napovedala prihod novega albuma. Tokrat smo se na klepet povabili k skupini LeeLooJamais, natančneje k klaviaturistu Roku Lopatiču.
leeloojamais1
zarolaj.si: V leto 2001 segajo začetki skupine Leeloojamais, takrat ste izdali album Pod Vplivom. Marsikdo je ta izdelek čakal od sredine devetdesetih let, saj so bili mnogi mnenja, da od skupine Panda dalje ni bilo albuma, ki bi predstavljal in prinašal "zdrav" in kakovosten slovenski pop. Ste se nadejali takšnega uspeha s svojim prvencem?
Rok: Če povem po pravici, smo, kot verjetno vsak nov bend, pričakovali, da se nam bo življenje popolnoma spremenilo. Prvič smo izdali album pri večji založbi in bili prepričani, da je LeeLooJamais točno to, na kar čaka cela Slovenija… zelo kmalu smo prileteli na realna tla, šli igrat kamorkoli so nas poklicali, ne glede na honorar in začeli snemat poceni videospote.Radiji ne razumejo ali pa nočejo razumeti vzajemnosti. Glasbo pišemo zato, da bodo oni imeli program.

zarolaj.si: Odlično sprejet Nextasy leta 2004 je prinesel nekaj elektronike, Country Club Music leta 2007 pa tudi novo pevko. Pri zadnjem albumu kemija med ostalimi člani in pevko ni bila prava. Bi lahko z Laro na vokalu iz omenjenega albuma "iztržili" več, saj gre za zelo dober in dodelan izdelek?
Rok: Naš zvok se je na Nextasy precej spremenil, študirali smo v tujini in prišli v stik z novimi glasbeniki iz različnih žanrov. Vse naše vtise smo nekako vkomponirali v album, ki smo ga delali precej neobremenjeno v smislu da bi morali ponoviti uspeh prvenca ali obdržati poslušalce, ker jih takrat res nismo imeli veliko. Za razliko od prvega albuma, smo od takrat naprej veliko več skladb napisali v studiu in dali večji poudarek tudi samemu zvoku, kot pomembnemu glasbenemu elementu. Nextasy je bil res odlično sprejet, prejeli smo kar nekaj nagrad in ogromno nastopali doma in v tujini. Veliko smo se družili, najbrž je bil čas, da gremo za nekaj časa narazen. Country Club Music bi bil bolje sprejet, če bil šlo za novo skupino. Vsi radi  primerjamo in se težko navadimo na nekaj novega.  Verjetno pa je bil album za tisti čas tudi premalo komercialen za slovensko tržišče, čeprav še vedno igramo skladbe iz albuma in so dobro sprejete.

leeloojamais2zarolaj.si: Mnogo nas je, ki trdimo, da Sloveniji primanjkuje kvalitetnega popa. Vas moti, da je v zadnjih letih pop "prilezel" do tako nehvaležnega položaja?
Rok: S tem se ne morem strinjat. Dobrega popa ni nič manj, kot ga je bilo kadarkoli prej. So pa včasih mediji imeli glasbene urednike in kritike, ki so spremljali glasbene tokove v Sloveniji in tujini in uvrščali nove skladbe v svoje programe, tako je bila spodbuda za ustvarjanje bistveno večja. Radiji ne razumejo ali pa nočejo razumeti vzajemnosti. Glasbo pišemo zato, da bodo oni imeli program.

zarolaj.si: Kje vidite problem? So krive radijske postaje, ki favorizirajo zlata osemdeseta in ne omogočajo prodora neznanim skupinam, drugi mediji, ki nas zasipajo z banalnimi novicami, ali so krivi poslušalci, ki so premalo kritični?
Rok: Radio in ostali mediji bi med drugim morali imeti funkcijo obveščanja in vzgoje, tako da so za nekritične poslušalce krivi vsebinsko pomanjkljivi programi, ki ne gredo dlje od poročil, nagradnih iger, oglasov in glasbenega programa, ki ga oblikujejo izključno po okusu poslušalcev.  Predvsem pa primanjkuje glasbenih oddaj, tako na radiu, kot na televiziji, kjer bi predstavljali nove skladbe in videospote.

zarolaj.si: Pred kratkim ste med poslušalce poslali skladbo Still I Try, ki napoveduje novo dobo skupine Leeloojamais. Prevladuje elektronika. Bodo prihajajoč album v podobni smeri? Si lahko nadejamo zvokov saksofona in kitar tudi na studijskih posnetkih, ali so namenjeni zgolj koncertnim nastopom?
Rok: Elektronika bo prisotna, ne bo pa prevladovala, odvisno od skladbe. Smo glasbeniki, ki radi igramo svoje inštrumente.

zarolaj.si: Ob izdaji singla ste predstavili tudi novo podobo skupine, novo spletno stran, ter videospot za skladbo. Potujete v koraku s časom in modernimi trendi. Glede na to, da se skladba odlično vrti po radijskih postajah in se uvršča na visoka mesta lestvic, bi lahko rekli, da je takšen pristop tudi s tega področja  zelo uspešen, saj se marsikateri izvajalec pošteno namuči, da bi mu to uspelo.
Rok: V letih, kar delujemo, smo se marsikaj naučili tudi o glasbenem poslu, ki je vedno bil in vedno bo zelo pomemben faktor. Dobra glasba je pogoj, ni pa dovolj sama po sebi. V tujini za izvajalci stojijo velike agencije in/ali založbe in je v proces vpletenih veliko več ljudi, kot pri nas. Pri našem trgu pa večino stvari naredimo sami s pomočjo prijateljev, ki verjamejo v nas.
Manjka entuziastov in iznajdljivcev, ki bi malo več dali, recimo, na reklamo ali na kakšen svojstven način prišli do večjega občinstva in proračuna.Tu marginalci največkrat izvisimo.
zarolaj.si: Kakovost skupine ni vprašujoča. Pa je v Sloveniji dovolj klubov oz. koncertnih odrov na katerih se skupina dobro počuti in pokaže svoj pravi obraz?
Rok: Trenutna situacija na koncertnem dogajanju je precej v krizi, tako da glasbeniki nismo ravno v položaju, da bi lahko izbirali, kje bomo igrali in kje ne. V praksi pa organizatorji poznajo Leeloojamais, tako da se redko zgodi, da bi igrali na popolnoma neprimernem odru ali dogodku. Z naše strani pa poskušamo na vsakem konceru dati svoj maksimum. Želeli bi si igrati več, je pa tudi na tem področju podoben problem, kot pri medijih. Vse več organizatorjev se odloča za izvajalce, ki bodo sami po sebi pripeljali publiko, ne glede na to, ali igrajo v živo in ali sploh znajo peti. Manjka entuziastov in iznajdljivcev, ki bi malo več dali, recimo, na reklamo ali na kakšen svojstven način prišli do večjega občinstva in proračuna. Tu marginalci največkrat izvisimo.

zarolaj.si: Elektronski mediji so v vzponu. Čas kislih kumaric tudi. Kakšen nasvet imate za bralce spletne revije zarolaj.si? Se prepustiti poplavi butastih informacij, ki jih na spletu ne manjka, ali čas izkoristiti za pomembnejše zadeve?
Rok: Danes ni več problem dobiti informacijo, največ časa vzame selekcija vsebin, zato je toliko bolj pomembno druženje in spoznavanje ljudi, ki jih zanimajo iste stvari. Je precej bolj zabavno pa četudi jih v prvem planu srečamo na internetu. Internet se je šele dobro začel. Je interaktivni medij, najbolj pomembno je, da bralci pustijo svoj feedback. Tudi mi ne odpiramo več klasične pošte, ampak spremljamo komentarje na youtubu, facebooku, etc.
nazaj na vrh

Spletna revija Zarolaj.si je vpisana v razvid medijev pod zap. št. 1575 // info@zarolaj.si // 031 606 132 // Zadnjih 100 objav