download theme

Bonus for new user http://bet365.artbetting.gr 100% bonus by bet365.

bet365.artbetting.co.uk

Zarolaj.si

A+ A A-

intervju: MI2

Zasedba MI2 je pred dvema mesecema med svoje poslušalce poslala nov, dolgopričakovan album Rokenrol. Album, ki ga je moč kupiti zgolj preko interneta, nam prinaša dobrih 53 minut dobre glasbe, zato se ni bati, da njihova naklada (1000 izvodov) ne bi bila prodana. Z Jernejem pa smo se najprej ustavili pri začetkih skupine, ki sega v leto 1995. Položaj na začetku njihove poti pač ni bil takšen kot je sedaj in le svoji trmi in vztrajnosti se lahko zahvalijo, da veljajo sedaj za enega vodilnih rock zasedb pri nas.
007mi2_mala
zarolaj.si: Črtica, Brigita, Moja teta Estera, Ramonika rap, Pojdi z menoj u toplice, Pa si šla, Zbudi me za 1. maj, Ti nisi ta … Od leta 1995 je preteklo že kar nekaj vode, vaše skladbe pa ostajajo zapisane v zgodovino. Je ideja o ustanovitvi zasedbe MI2 res nastala nekega popoldneva pri "žuljenju" špricarjev?
Jernej: Tako je. Pred tistimi "davnimi leti" smo se predstavniki naše generacije družili med sabo na podoben način, kot so to počeli in počno drugod, čeprav je potrebno omeniti, da nam kreativnosti nikoli ni manjkalo, in da so bila tudi takšna navadna popivanja po svoje vedno nadvse pestri, zabavni in zanimivi dogodki. Ker smo se že kot srednješolci udejstvovali v različnih glasbenih zasedbah, je po svoje logično, da je bilo kar nekaj globokoumnih idej namenjenih prav muziki in tako se je med njimi znašla tudi ta, iz katere je potem nastala zasedba Mi2.  Prvo pisanje komadov je prineslo prve uspešnice (Črtica, Teta Estera), kasnejše resnejše in bolj poglobljeno delo pa je prispevalo neko obče sprejeto spoznanje, da nismo muha enodnevnica, temveč bend, ki se na glasbeno sceno podaja z iskrenimi nameni.V drugi polovici devetdesetih let koncertna scena v Sloveniji praktično ni obstajala, če smo želeli kje igrati v živo, smo si morali takšen koncert po navadi sami organizirati.

zarolaj.si: Je bila prehojena pot težka? Polen pod nogami veliko? Sploh začetki so navadno težki in nepredvidljivi.
Jernej: Če je šlo našemu bendu kaj na roko, potem je to, da smo znali v ključnih trenutkih vedno od sebe dati dovolj močen komad, s katerim smo si priborili prisotnost na sceni. Zato smo imeli z uveljavitvijo verjetno manj težav, kot bi jih sicer, če se naše skladbe ne bi vrtele po radijih širom Slovenije. Seveda pa je vsak začetek težak. V drugi polovici devetdesetih let koncertna scena v Sloveniji praktično ni obstajala, če smo želeli kje igrati v živo, smo si morali takšen koncert po navadi sami organizirati, izkupiček od pobrane vstopnine pa je navadno zadoščal komajda za pokritje stroškov najema ozvočenja. Tudi mesta so se nas na začetku vztrajno izogibala, saj so nas zaradi našega rogaškega akcenta in nenavadnega humorja pogosto dojemali kot rahlo omejene podeželske fante. Sčasoma, ko je poudarek na zajebanciji zamenjalo ustvarjanje kakovostne rockovske glasbe, po nekaj izdanih ploščah in solidno izvedenih koncertih, pa so se stvari postavile na svoje mesto. Čeprav, da ne bo pomote, je določena mera ignorance s strani medijev prisotna še danes.

Napovednik zgoščenke Rokenrol

Audio clip: Adobe Flash Player (version 9 or above) is required to play this audio clip. Download the latest version here. You also need to have JavaScript enabled in your browser.zarolaj.si: V današnjih časih je prodaja zgoščenk nizka. Ste se ravno zaradi tega odločili za prodajo novega albuma Rokenrol zgolj preko svoje spletne strani www.mi2.si?
Jernej: Osnova odločitve je bila, da album prodamo v omejeni nakladi 1.000 izvodov, saj nismo želeli, da bi se na cedejih nabiral prah, kot se to žal dogaja z izdelki mnogih kakovostnih izvajalcev. Za prodajo preko spleta smo se nato odločili iz razloga, da poenostavimo postopke distribucije – tako je album na voljo vsem pod enakimi pogoji. Pa ne le to, zainteresirani lahko na omenjenem spletnem naslovu spremljajo podatke o prodaji in zalogo, ki je še na voljo, ter na ta način pridejo do želene zaporedne številke CD-ja. Vsak izvod je namreč oštevilčen in na dan izdaje se je za prvih sto izvodov vnela prava mala vojna.

Zakaj prodaja zgoščenk zgolj prek interneta?

Audio clip: Adobe Flash Player (version 9 or above) is required to play this audio clip. Download the latest version here. You also need to have JavaScript enabled in your browser.zarolaj.si: Skladbe Moja mila, Pornoromantika, Lovec na jelene, Haiku, Samo da je petek in Štajersko nebo smo že slišali. Kaj nam novi album še ponuja?
Jernej: Na albumu je skupaj 14 skladb, v trajanju dobrih 53 minut. Čeprav še nikoli nismo spravili skupaj tako obsežnega izdelka, smo prepričani, da na albumu ni slabega komada , in da muzika tako, kot laufa na tej plošči, ni laufala še nikoli. Večina skladb je novih, dve pa sta priredbi, in sicer skladba Slovenija, ki jo je v originalu izvajala skupina Buldožer, in ki smo jo posneli ob 35 letnici Vala 202, ter skladba Ejsidisi Brigita (v originalu Brigita iz ulice Maršala Tita), ki smo jo izdali že na albumu Čudo tehnike iz leta 1999, zdaj pa smo jo pod vtisom obiska koncerta skupine AC/DC posneli še enkrat.Z rumenim tiskom imamo sklenjen nenapisan pakt o medsebojni ignoranci – oni ignorirajo nas, mi pa njih.

zarolaj.si: Težko bi vas uvrstili med klasične rokerje, saj je vaša glasba mešanica različnih stilov. Vas glasbeno predalčkanje moti?
Jernej: Tako kot smo v bendu samosvoje osebnosti, ki imamo različen pogled na svet in raznolik glasbeni okus, so tudi naše skladbe mešanica raznovrstnih glasbenih stilov. No, določene podobnosti kljub vsemu ostajajo, saj bolj ali manj vse glasbene podzvrsti, v katerih se izražamo, izvirajo iz nekega bazičnega rokenrola iz sredine prejšnjega stoletja. Glasbeno predalčkanje nas ne moti, če le ni mišljeno v negativnem smislu, smo se pa idejam tistim, ki so nas skušali po vsej sili nekam umestiti, večkrat od srca nasmejali.
zarolaj.si: To, da se ne pojavljate v rumenem tisku vas verjetno ne moti. Ali pa čutite potrebo in željo, da bi se več pojavljali v ostalih medijih, saj so mnogi mnenja, da se v njih pojavljajo eni in isti izvajalci?
Jernej: Z rumenim tiskom imamo sklenjen nenapisan pakt o medsebojni ignoranci – oni ignorirajo nas, mi pa njih - in smo oboji prav zadovoljni s takšno rešitvijo. Kar se ostalih medijev tiče, pa seveda pogrešamo več glasbenih oddaj na televiziji, predvsem takšnih, ki bi predvajale še kaj drugega kot narodnozabavni pop. Pa radijskih postaj, ki bi dale priložnost mladim, neuveljavljenim izvajalcem, da se predstavijo, da ne omenjam kakšne glasbene revije…

zarolaj.si: Kdaj bomo na jumbo plakatih videli zasedbo MI2, ki nas bo s sončnimi očali vabila na koncert v Halo Tivoli? 15. letnica delovanja in šesti izdani album je pomemben mejnik.
Jernej: Upam, da bomo nehali  mnogo prej, kot da bi svoje gube in podočnjake na plakatih morali skrivati za sončnimi očali. Sicer pa je takšne stvari nehvaležno napovedovati, ker se, kot pravi ljudska modrost, zarečenega kruha največ poje. Za to jesen res pripravljamo nekakšno mini turnejo, v okviru katere bomo obiskali nekatera naša "glavna mesta", osnovni namen te akcije pa je, da ponudimo možnost obiska koncerta tistim, ki bi nas radi spremljali ob bolj "človeški" uri in ob res dobrih tehničnih pogojih. Hala Tivoli ravno ne bo padla, bodo pa v igri srednje velike dvorane z izpričano koncertno tradicijo.
010mi2_mala

zarolaj.si: Med slovenskimi glasbeniki ste gotovo ena izmed bolj odštekanih zasedb, ki ob izidih plošč, videospotov, knjig vedno pripravi kaj zanimivega. Marca 2009 ste postregli z on-line izdajo singla. Iz vsega omenjenega je videti, da s pridom izkoriščate prednosti interneta. Lahko kakšno presenečenje pričakujemo tudi v prihodnje? Mogoče on-line koncert zasedbe MI2?
Jernej: Takšnih sodobnih možnosti se poslužujemo predvsem v okviru naših izdaj, saj nosilca zvoka že dolgo več ne dojemamo kot prodajni artikel, temveč kot promocijsko sredstvo, kot zgodbo, skozi katero bend predstavi svoj novi avtorski material. Toda če na eni strani prodaja plat usiha, se živim nastopom na drugi strani še vedno dobro piše. Upamo, da bo tako tudi v prihodnje, in da ta neposredni stik med glasbenimi izvajalci in občinstvom tudi z leti ostane tak, kot je.

Foto: Zaklop
nazaj na vrh

Spletna revija Zarolaj.si je vpisana v razvid medijev pod zap. št. 1575 // info@zarolaj.si // 031 606 132 // Zadnjih 100 objav