download theme

Bonus for new user http://bet365.artbetting.gr 100% bonus by bet365.

bet365.artbetting.co.uk

Zarolaj.si

A+ A A-

intervju: OMAR NABER

Na kratek klepet smo tokrat povabili zmagovalca Bitke talentov 2004, Omarja Naberja, ki je pred kratki med poslušalce poslal novo, dolgo pričakovano skladbo, Proti soncu. Več kot dober trenutek torej, da se skupaj z Omarjem ozremo v njegove začetke in preverimo njegove načrte za naprej. V pripravi je tudi nova zgoščenka, ki naj bi luč sveta ugledala v začetku leta 2011. Več za vas v spodnjih vrsticah Omar Naber.
omar1

zarolaj.si: Od leta 2005, ko je bil album s preprostim naslovom Omar med najbolje prodajanimi albumi v Sloveniji, se je marsikaj spremenilo. To se odraža tudi v vaši glasbi. Album Kareem je deloval bolj osebno. Če se najprej zazreva v prihodnost. V katero smer nas boste zapeljali z novim albumom?
Omar: Vedno sem stal za trditvijo, da bi glasba izvajalca morala biti odraz njegove osebnosti. Na novi plošči bom poskušal ostati omar3zvest tej osebnosti, ki je absolutno pozitivna in nepopravljivo optimistična. Plošča bo torej takšna. Težkim temam sem se izognil, ker v resnici predstavljajo samo breme in nič drugega, tako za izvajalca kot za poslušalca. tako te stvari dojemam jaz. novi album bo torej v stilu prvenca, neobremenjen in svetel, prepleten s dobro energijo, to se mi zdi pri glasbi najbolj pomembno.

zarolaj.si: Na albumu Kareem je čutiti vplive skupine Green Day, Offspring… Naključno ali vam je punk-rock glasba pri srcu?
Omar: To ni nikakršno naključje, vedno sem bil pod vplivom energičnih punk-rock bendov, ti so me namreč v resnici navdušili, da sem začel delati avtorsko glasbo.

zarolaj.si: Pa ima Omar Naber vzornike tudi v slovenskem glasbenem prostoru?
Omar: Žal ne, čeprav je kar nekaj bendov, ki so mi ljubi.

OMAR NABER - Sanjam

Audio clip: Adobe Flash Player (version 9 or above) is required to play this audio clip. Download the latest version here. You also need to have JavaScript enabled in your browser.zarolaj.si: Mnoge ste presenetili na podelitvi Viktorjev leta 2008 s svingom obarvano skladbo Sanjam in na letošnji EMI s priredbo skladbe Insieme 1992. Vas skoki v druge glasbene zvrsti in sodelovanja z drugimi glasbeniki dodatno motivirajo?Poleg tega pa danes skoraj ni več drugih festivalov po Sloveniji, kjer bi lahko svojo novo skladbo predstavil širši javnosti, tako da ni izključeno, da se bom še kdaj predstavil na Emi.
Omar: Skoki v druge glasbene zvrsti so eksperimenti, v katerih zelo uživam. Glasbeno nisem bil nikoli omejen, s tem poskušam dobiti čim več širine, kar mi bo v prihodnosti sigurno prišlo prav. Najdem se v ogromno zvrsteh.

zarolaj.si: Leta '95 ste z odlično izvedbo zastopali Slovenijo na Evrosongu, a kasneje izjavili, da to ni to. Lansko leto ste se odzvali povabilu in zopet nastopili v tekmovalnem delu EME. Vas lahko pričakujemo v tekmovanju za nastop na Evroviziji tretjič?
Omar: Časi se spreminjajo, sčasoma sem se otresel vseh frustracij in kompleksov, zato sem se z veseljem odzval na povabilo RTV-ja kot povabljen avtor in izvajalec. Poleg tega pa danes skoraj ni več drugih festivalov po Sloveniji, kjer bi lahko svojo novo skladbo predstavil širši javnosti, tako da ni izključeno, da se bom še kdaj predstavil na Emi.

zarolaj.si: Kakšno je vaše mnenje nasploh o festivalih? Vemo, da jih v Sloveniji primanjkuje. Predvsem dobrih in odmevnih. Pa glasba lahko tekmuje med sabo katera je boljša, ali gre le za preverjanje/dokazovanje popularnosti izvajalca?
omar2Omar: Na glasbenih festivalih za moje pojme ne gre za tekmovanje, temveč na prvem mestu za predstavitev skladb, ki jih izvajalci želijo predstaviti javnosti. Res je, teh festivalov primanjkuje, vendar je to verjetno tudi odraz zanimanja ljudstva za slovensko glasbo. Vendar mislim, da se bodo stvari na glasbeni sceni kmalu izboljšale.

zarolaj.si: Če se vrneva nazaj na vašo glasbo. Besedilo za zadnji singel Proti soncu ste spisali v desetih minutah. A vendar je proces snemanja plošče dolgotrajen. Kdaj ima Omar Naber največ glasbenega navdiha in volje? Poleti? Pozimi? Podnevi? Ponoči?
Omar: Navdih pri meni največkrat pride ponoči, to že od nekdaj. In najboljše skladbe pridejo takrat, ko jih streseš z rokava, torej tudi zato na nek način stavim na singl Proti soncu, ker je nastal v tako kratkem času.

OMAR NABER - Proti Soncu

Audio clip: Adobe Flash Player (version 9 or above) is required to play this audio clip. Download the latest version here. You also need to have JavaScript enabled in your browser.zarolaj.si:
V kakšni fazi je novi album? So snemanja zaključena? Izid napovedujete v prvi polovici leta 2011.

Omar: Snemanje je zaključeno, a zadnji in najodgovornejši del ustvarjanja je pred nami, torej miks končne zvočne slike. To delo sem zaupal Tadeju Miheliču in Mihi Goršetu, ki bosta svoje delo opravila več kot odlično.In najboljše skladbe pridejo takrat, ko jih streseš z rokava, torej tudi zato na nek način stavim na singl Proti soncu, ker je nastal v tako kratkem času.

zarolaj.si: Elektronski mediji in Omar Naber? Spletna stran nekoliko sameva. Spremljate glasbene portale? Je portal namenjen slovenski glasbi, slovenskim izvajalcem in prireditvam na območju Slovenije po vašem mnenju brca v temo ali nuja, ki bo nekako zapolnila manjko deleža slovenske glasbe, ki se pojavlja v drugih medijih?
Omar: Res je, spletno stran smo malce zanemarili, ponovno pa bo zaživela - v tej ali drugačni obliki, ko izide tretja plošča. Glasbeni portali nikakor niso brca v temo, so rešitev za marsikoga, glede na to da je v Sloveniji avtorsko glasbo danes v poplavi vseh izvajalcev in medijev zelo težko predstaviti. So zelo dobrodošli, izvajalci smo jim hvaležni.
nazaj na vrh

Spletna revija Zarolaj.si je vpisana v razvid medijev pod zap. št. 1575 // info@zarolaj.si // 031 606 132 // Zadnjih 100 objav