download theme

Bonus for new user http://bet365.artbetting.gr 100% bonus by bet365.

bet365.artbetting.co.uk

Zarolaj.si

A+ A A-

intervju: SOUL FOOD INC.

V petek, 1. julija 2011, smo se pogovarjali s članoma skupine Soul Food Inc., Zoranom Zlatičem in Matjažem Predaničem. Skupina je nastopila v sklopu prireditve Brežice, moje mesto 2011 in je s svojimi funk ritmi poskrbela, da so imeli tekači 1. brežiškega teka s Primožem Kozmusom zares poskočen korak. Da se skupina na odru tako zabava, prav lahko verjamem, saj je bil tudi naš pogovor poln humornih vložkov.
Soulfoodinc06

Pozdravljena, kako je bilo na nastopu?

MP: Super, bombastično.
ZZ: Če se imamo mi dobro, se imajo tudi poslušalci dobro in danes smo se mi imeli super, kar pomeni, da je bil nastop odličen.

Med vašim nastopom je bilo kar nekaj obiskovalcev osredotočenih na tek, ki je potekal vzporedno s koncertom. Vas je to zmotilo?

ZZ: Ne, mi smo vajeni, da ljudje na začetku malo gledajo, potem na koncu pa že po večini plešejo in uživajo, ampak moram pa povedati, da nismo nek komercialen bend, nismo medijsko izpostavljeni, zato se moramo na vsakem nastopu dokazati in nam to navadno tudi uspeva.
MP: Ja, imamo kar specifično glasbo. Dajemo poudarek kakovosti in improvizaciji seveda. Ne igramo komercialnega funka in nekih hitov, ampak vmes izvajamo tudi glasbo, ki jo sami ustvarjamo, tako da delamo res tisto, kar nam je všeč.

Tudi lani ste igrali na prireditvi Brežice, moje mesto. Lahko potegnete kakšne vzporednice, je bilo letos kaj drugače?
ZZ: Ja, tudi lani nas je pregnala nevihta.
MP: Če špila Soul Food, bo dež. (smeh)
ZZ: Ja, točno tako. Zato upamo, da nas naslednje leto ne pokličejo, da ne bo spet slabo vreme.
MP: Ali pa če smo ena hitra zamenjava, da se ne ve, da pridemo in vskočimo zadnji moment. Tako se vreme ne bo moglo pripraviti na nas. (smeh)

In kakšne so kaj razlike med lanskim in letošnjim letom? Letos je prireditev Brežice, moje mesto nekoliko širše zastavljena. Vaš komentar?
ZZ: Kot rečeno, je stalnica ta, da nas je obakrat dež pregnal. Letos pa je prireditev bolj športno zastavljena, kar nam ustreza, saj smo pristaši gibanja, plesa in zabave ter telesnega udejstvovanja v vseh pogledih, tako da nam je to super. (smeh)
01_SoulFood_INC_05
Oprostita mi, a ni mi znan vaš začetek. Od kod pobuda za bend, od kdaj ste skupaj?
ZZ: Jeseni bo tretje leto odkar obstajamo. Z nekaterimi člani sem že prej sodeloval v bendu Kud gas, a je ta bend potem počasi ugasnil, saj ni bilo nekega pravega motiva za nadaljevanje. Nekaj takšnih, ki smo se želeli s tem ukvarjati, pa nas je vendarle še ostalo. Tako smo zbrali novo ekipo, eno svežo ekipo, ki je šla v nekoliko drugačno smer. Zaigrali smo v smeri slovenske funk avtorske glasbe. Ker je naša zasedba zelo številčna, je tudi tu prihajalo do nekih menjav, ampak mislim, da smo sedaj prišli do ene solidne, stalne ekipe. Je pa pri 11-ih članih realno pričakovati, da se kdo naveliča in gre naprej, jedro pa ostaja. Matjaž je tukaj eden najbolj svežih. Brežiški klaviaturist, katerega prej niti nismo poznali. Je najmlajši, a moram povedati, da smo zelo navdušeni nad njim zaradi glasbenega talenta, energije, ki jo oddaja na odru, še najbolj pa zaradi njegove osebnosti. Tako da se mi zdi, da ne iščemo samo ljudi, ki znajo igrati, ampak tudi ljudi, ki so pripravljeni v tej skupnosti sodelovati. Da se najdemo tudi po nekih, nekih, kako naj temu rečem…
MP: Skupnih interesih.
ZZ: Tako je.
MP: Šolan človek pač. (smeh)
ZZ: Tako ja, torej skupnih interesih – ne samo glasbenih, tudi življenjskih.

Kako to, da ste se odločili za takšno zvrst glasbe? Funk niti ni tako zastopan na slovenski glasbeni sceni, kaj ne?
ZZ: Slovenci so bolj punk, kot funk.
MP: Konec koncev je tudi tako, da če sam ustvarjaš, nimaš konkurence in si edinstven v tem. Kako bi bilo, če bi bilo deset funk bendov v Sloveniji? Mi ne bi bili nič posebnega. Tako pa, ko si sam, ko imaš posebno zvrst in se ločiš od drugih, je to po eni strani prednost, ker tisti, ki si to zaželi, bo poklical nas.
ZZ: To je sicer res, vendar nas je do te zvrsti pripeljala bolj ta osebna preferenca do glasbe. Vsak med nami sicer igra še v kakšnem drugem bendu, a skupna točka je definitivno funk. Imamo pa zelo pisano ekipo, saj se naši člani ukvarjajo z bluesom, rockom, heavy metalom, zborovskim petjem, glam rockom, jazzom, big bandovskim jazzom, skratka iz vseh zvrsti prihajamo, pri funku pa se srečamo. To delamo, ker imamo to radi. In tudi zato, ker so vsi člani zelo široki v svojih glasbenih nazorih.

Pred mescem dni ste izdali nov single, katerega sem tudi sama že slišala.
ZZ: Ti je všeč?

SOUL FOOF INC. - Vse kar imaš

Audio clip: Adobe Flash Player (version 9 or above) is required to play this audio clip. Download the latest version here. You also need to have JavaScript enabled in your browser.Seveda, zelo. Videla sem vas na NLP-ju.
MP: Torej danes znaš besedilo že na pamet? (Smeh) Ja no, lahko bi ga znala.
ZZ: (smeh)
TŠ: (smeh)
MP: Sej ni težko. Give it all you've got. 16-krat. Človek si to res lahko zapomni.
ZZ: Ja to je funk, v funku ni veliko teksta. (smeh)

SoulFoodInc07Torej, kakšni so cilji za prihodnost?

ZZ: Ko sem obesil komad na YouTube sem zraven zapisal eno kratko besedilo … Prav za prav smo se odločili, da si kakšnih ciljev ne bomo zastavljali. Da bomo šli, dokler nas ta želja po sodelovanju, po ustvarjanju žene. Do kod nas bo peljala, nas bo peljala. Lahko bi rekel, da si želimo izdati album, se uveljavljati na sceni itd., ampak mislim, da smo vsi v takšnih letih, ko to ustvarjamo iz ljubezni. Dokler bo želja po napredku, bomo vztrajali. Čas je danes takšen, da se nihče ne preživlja s to glasbo ali s svojim glasbenim ustvarjanjem, razen če je profesionalno izobražen glasbenik in poučuje ali kaj podobnega, da lahko od tega živi. Na slovenski sceni je takšnih ustvarjalcev le peščica. Mi se preživljamo z drugimi stvarmi, zato pravim, da dokler bo želja, bomo skupaj. Kakšni bodo pa rezultati, bomo pa videli. Zame osebno je vsaka vaja, tisti dve uri, ki ju preživimo skupaj in skupaj muziciramo, ena neprecenljiva stvar. Včasih bi tudi plačal, da bi to lahko počel.
MP: Sploh poleti, ko je tako neprecenljivo vroče, a ne? V prostoru 4 x 4 m, malo večjemu kot te stopnice tu, nas je 11 ljudi notri. Neprecenljivo! Za vse ostalo je pa Mastercard.
ZZ: (smeh)

Za konec me zanima le še definicija »čobana«. Pred kratkim sem vam zastavila nekaj kratkih vprašanj in sem vas med drugim prosila tudi, da se opišete v treh besedah, na kar ste rekli, da ste vsi samo "čobani". Kaj "čoban" sploh je?
ZZ: To je ena takšna posebna izjava, poseben termin, čoban. To je človek, ki ima rad naravo.
MP: Pastir, a ne?
ZZ: Ne ne, človek, ki ima rad naravo, živali, svež zrak. Ekolog. Človek, ki se ne obremenjuje s tem, če je izobražen.

A tako, no hvala za pojasnilo. Torej, se Slovenija ne rabi bati za okolje, saj ima vsaj 11 ljubiteljev narave, kajne?
ZZ in MP: Tako je. (smeh)

Hvala za vajin čas.
ZZ: Hvala tebi.
MP: Hvala ti.
Tekst: Tea Škvarč
Foto: Matej Petrič, Laura Losilla
nazaj na vrh

Spletna revija Zarolaj.si je vpisana v razvid medijev pod zap. št. 1575 // info@zarolaj.si // 031 606 132 // Zadnjih 100 objav