download theme

Bonus for new user http://bet365.artbetting.gr 100% bonus by bet365.

bet365.artbetting.co.uk

Zarolaj.si

A+ A A-

intervju: TIDE

Regeneration je tretji album skupine Tide, ki ga je izdala lansko leto. Adieu, You in To be your lover so le tri skladbe, ki jih lahko najdete na omenjenem albumu, na katerem se nahaja 12 modernih skladb, za katere brez zadržkov lahko rečemo, da se lahko avtorsko in produkcijsko kosajo s svetovnimi hiti. Pred nastopom na Exit festivalu, smo na kratek klepet povebili avtorja, aranžerja in producenta Kevina. Pogovor je stekel o Nizozemski, spremembah v zasedbi, slovenski glasbeni in klubski sceni itd.
Tide_Luka_Kase

zarolaj.si: Kevin, lahko bi rekli, da začetki skupine Tide segajo na Nizozemsko. Že leta 1998 ste se namreč po izkušnje odpravili v Amsterdam. Na Nizozemskem snemate tudi vaše albume. Ste na Nizozemskem srečali prave ljudi, ki jim zaupate? So pogoji dela boljši?
Kevin: Predvsem to, da je tam moj drugi dom in se tam zelo dobro počutim a vseeno je Amsterdam dovolj daleč od Slovenije, da nisem pod pritiskom domače scene kadar ustvarjam in niti pod vplivom slovenskih trendov, ki so zal že kar nekaj let niso v koraku s časom. Dobre pogoje si lahko ustvarimo kjerkoli bolj je pomembno delati s pravimi ljudmi. Ustreza mi, da sem v drugačnem okolju kadar snemam, sploh na zahodu si v nekem bolj referenčnem okolju kar zadeva popularno glasbo, kjer lahko dobiš tudi boljšo oziroma večjo  inspiracijo.

zarolaj.si: Vaš zadnji album Regeneration se je glasbeno nekoliko odmaknil od prejšnjih dveh albumov. Elektronika je mnogokrat nadomestila trde kitarske rife. Sledite trendom, ali vam je kot avtorju vseh skladb ta zvrst bolj pisana na kožo?
Kevin: Grem naprej s časom, zakaj bi delal 10 let eno in isto glasbo, kot je to pri nas velikokrat v navadi, veliko bolj zanimivo je odkrivati in delati nekaj novega. Novi izzivi, ki vsakič znova prebudijo v meni željo po nastopih in ustvarjanju. Hitro bi se naveličal vsega skupaj, če bi vsakič znova snemal enak album. Trenutni trend, oziroma ta zrelostna sprememba, zvrst mi je veliko bolj pisana na kožo, saj zdaj pridem bolj do izraza kot pevec in frontman skupine na odru v primerjavi s prejšnjimi albumi kjer sem bil bolj kitarist, ki tudi poje. Mislim, da je naš nastop v živo zdaj močnejši, bolj profesionalen in tudi bolj zanimiv za gledalce. Iskal sem več melodije, več atmosfere. Da sem prišel do tega, sem se kot avtor malo odmaknil od tistega garažnega rocka s  katerim sem začeli svojo pot kot ustanovitelj projekta Tide konec devetdesetih let. Že na prejšnjem albumu Nothing to Lose je bilo moč zaslutiti, da prihaja obdobje zrelosti in sprememb za Tide skozi skladbi kot sta Waiting for the rain in The urge.

TIDE - You

Audio clip: Adobe Flash Player (version 9 or above) is required to play this audio clip. Download the latest version here. You also need to have JavaScript enabled in your browser.

Če smo že pri tem, je bila zasedba na prvencu Seven Days tudi drugačna, takrat sta se Gregor in Peter namreč samo slikala za naslovnico albuma, ki pa ga dejansko sploh nista snemala.

zarolaj.si: Verjetno je omenjeni zvok tudi posledica menjave dveh članov. Vam in Mateju Bataliču sta se pridružila kitarist Tine Čas in bobnar Anže Žurbi. Ali v prejšnji postavi ni bilo prave kemije?
Kevin: To je nekaj kar zgrešeno misli veliko ljudi, da je menjava članov pripeljala do spremembe kar ustvarja v nostalgikih našega starega zvoka napačno mnenje, da bi bilo vse isto kot prej, če bi prejšnja dva člana ostala v skupini. Tukaj želim nekaj razjasniti zgolj zato, ker je tako pač bilo in, da ne bo nekih dvomov. Vse albume sem delal sam, oziroma napisal vse skladbe in jih aranžiral kar pomeni, da nisem nikoli delal nekaj, kar bi bilo pogojeno z zasedbo. Če smo že pri tem, je bila zasedba na prvencu Seven Days tudi drugačna, takrat sta se Gregor in Peter namreč samo slikala za naslovnico albuma, ki pa ga dejansko sploh nista snemala. Tega ni vedel nihče, ker se mi takrat ni zdelo pomembno obešati to na velik zvon. Torej, ne igra tukaj nobene vloge zasedba, temveč so ti albumi samo zrcalo enega obdobja v katerem sem kot avtor bil v tistem trenutku oziroma, da sem zabeležil na plošček tisto, kar sem v tistem obdobju čutil.  Ko delam nove skladbe ne igra nobene vloge zasedba ampak zgolj to kar takrat kot avtor čutim. Seveda sem si pa želel delati nekaj novega in se malo premakniti naprej s časom. Povedal bi še to, da je kemija v trenutni zasedbi odlična, saj sta oba nova člana, Anže in Tine, profesionalna glasbenika s katerima je užitek igrati in nastopati.  


zarolaj.si: Za vaš zadnji singel To be your lover ste posneli videospot, ki vas prikazuje »v akciji«. Zakaj v videospotu utrinki prav s koncerta v Cvetličarni?
Kevin: Zato, ker je Cveličarna dober prostor za snemanje spota, to smo že storili v preteklosti za  skladbo The Urge. Dvorana je ravno prav velika, ne preveč niti premalo in ima dovolj velik oder za postavitev kamer.

zarolaj.si: Kakšni so odzivi iz tujine? V aprilu je vaš album izšel v nekaterih tujih državah.
Kevin: Ne vem še, je še prehitro pa tudi glede na to, da je sedaj poletje bo najbrž potrebno počakati do jeseni za prve odzive. Poleti ne moreš delati nobenih resnih načrtov za tujino, kajti tam je vse že dolgo vnaprej dogovorjeno kar se tiče koncertov. Po poletju se bomo malo bolj resno lotili tujine. Zaenkrat je pomembno samo, da je album izšel, da se lahko sedaj po počitnicah dogovarjamo tudi za koncerte izven Slovenije.

zarolaj.si: Nastopali ste že na kar nekaterih tujih odrih. So odzivi na vaše nastope boljši kot v Sloveniji, ki velja za rahlo "nazaupljivo" do slovenskih izvajalcev, ki izvajajo glasbo v angleščini?
Kevin: Vsak nastop je za nas dober in posebna izkušnja, pa naj bo to doma ali v tujini. Zdi se mi, da pri nas ni tak problem v publiki, problem vidim bolj v radijskih postajah, ki namesto, da bi poslušalce izobraževale z novo, moderno glasbo in vrtele novo glasbo slovenskih glasbenih izvajalcev, raje vrtijo že preverjene oziroma bolje rečeno "prežvečene" hite iz 80'let. Glasbeni poznavalci že opozarjajo, da je Slovenija ostala glede glasbe 15 let za Evropo.
Tide_LKase2
Glasbeni poznavalci že opozarjajo, da je Slovenija ostala glede glasbe 15 let za Evropo.zarolaj.si: Kako bi opisali slovensko klubsko sceno? Je dovolj dobrih klubov v Sloveniji?
Kevin: Žal jih je premalo a, če pomislimo kako malo nas je vseh skupaj v Sloveniji so vseeno številke kar realne. Bolj vidim problem v tem, da so klubi premalo odprti za različne glasbene zvrsti, imamo bodisi tiste, ki delajo samo alternativo ter tiste, ki so usmerjeni v razne partije in plesne zabave. Če bi vsi klubi v Sloveniji imeli malo bolj pester in razgiban glasbeni program, bi se lažje razvila malo boljša glasbena scena kot jo imamo sedaj. Je pa problem tudi vstopnina, saj je redko kateri klub navadil ljudi, da plačajo vstopnino in potem si ne morejo privoščiti dobrih skupin temveč samo takšne, ki igrajo zastonj.

zarolaj.si: Glede na to, da ste od leta 2005 izdali tri albume, vam idej ne primanjkuje. Že snujete nov material? Vam bo v prihodnosti srce zaigralo tudi v slovenskem jeziku?
Kevin: Trenutno ne snujem novega materiala ampak si bomo vzeli malo časa, da aktualni album pride do ljudi, kajti glede na to, da se danes glasba slabo prodaja je potrebno nekoliko več časa, da ljudje spoznajo album v celoti. Zato bomo sedaj malo dlje nastopali preden se bo snemal naslednji album.  Imamo še nekaj potencialnih hitov na zalogi pa morda pride tudi na vrsto kakšna skladba iz zadnjega albuma Regeneration v slovenščini. Sicer res ne razumem, da se dela v Sloveniji toliko problemov okoli jezika, zlasti zato, ker smo tako majhen trg, ampak nisem politik in se bom raje ubadal z glasbo kot, da bi se prepiral s tistimi, ki delajo tovrstne zakone in diskriminirajo glasbo glede na jezik namesto, da bi bil edini kriterij kvaliteta in seveda promocija slovenskih izvajalcev tudi izven Slovenije..

TIDE - Adieu

Audio clip: Adobe Flash Player (version 9 or above) is required to play this audio clip. Download the latest version here. You also need to have JavaScript enabled in your browser.zarolaj.si: Tide in The tide? Nekoliko nenavadno podobni imeni, a popolnoma drugačni zasedbi.
Kaj naj rečem, strinjam se, žal je tako naneslo, naši soimenjaki niso želeli spremeniti imena potem, ko smo mi že izdali naš prvenec Seven Days  in tudi posneli prvi videospot za skladbo Release my gun. Mi jih nismo mogli, niti želeli, prisiliti v to, da bi menjali ime, ker se enostavno ne želimo z nikomer prepirati zaradi takšnih 'bedarij'. Če se njim to obrestuje potem tudi prav, čeprav osebno  mislim, da bi za njih bilo veliko bolje, če bi že pred leti zamenjali ime in bi imeli danes nekoliko več uspeha. Smo se pa drugače tudi osebno spoznali in so super dečki.
TIDE_foto_LukaKase
Sicer res ne razumem, da se dela v Sloveniji toliko problemov okoli jezika, zlasti zato, ker smo tako majhen trg, ampak nisem politik in se bom raje ubadal z glasbo...zarolaj.si: Za konec. Kako ste zadovoljni s položajem slovenskih glasbenikov? Kako gledate na projekt kot je spletna revija zarolaj.si, ki je namenjena zgolj slovenskim glasbenikom, slovenski glasbi in prireditvam na območju Slovenije?
Kevin: Take revije podpiram, rabimo več tovrstnih medijev, ki se bodo osredotočali na glasbo, kajti veliko glasbenih oddaj na TV ter drugih glasbenih in kvalitetnig glasbenih tiskanih medijev so ukinili in sedaj se berjo samo še trači. Če drži kar veliko medijev zatrjuje, da ljudje raje berejo bedarije ali gledajo na pol gole misice, kot da bi se zanimali za glasbo, potem se je treba zamisliti  nad situacijo v naši mali državi in morda je čas, da radijske postaje, ki pravijo, da vrtijo zgolj tisto kar želijo ljudje slišati začnejo vzgajati ljudi preden bomo padli na tak nivo, da bo skladba, ki so jo letos poslali na Evrovizijo še dobra v primerjavi s tem kar nas čaka, če bodo šle stvari tako naprej. Žal zdaj vsi govorijo, kako je bil komad zanič, vendar navsezadnje so ga izglasovali ljudje. Torej, ali je čas, da začnejo mediji vzgajati ljudi in jim ponujati kvalitetno glasbo na svetovnem nivoju ali pa bomo še naprej poslušali izgovore radijskih postaj in tiskanih medijev, da se samo prilagajajo poslušalcem/bralcem? Radio ustvarja hite in nihče drug.
Vaši revije želim vse najboljše, da bi vas čakala boljša prihodnost kot RSQ in podobne dobre a žal neuspele glasbene projekte.

Foto: Luka Kaše
nazaj na vrh

Spletna revija Zarolaj.si je vpisana v razvid medijev pod zap. št. 1575 // info@zarolaj.si // 031 606 132 // Zadnjih 100 objav