download theme

Bonus for new user http://bet365.artbetting.gr 100% bonus by bet365.

bet365.artbetting.co.uk

Zarolaj.si

A+ A A-

intervju: VLADO KRESLIN

Kaj še reči, povedati o Vladu Kreslinu, česar še niste vedeli? Ste vedeli, da je glasbeno kariero pričel kot bobnar, ne kot pevec? Da je leta 1980 zmagal na Slovenski popevki? Da je za Prekmurce napravil to, kar je Trubar za Slovence? Da ni le pevec, avtor, pisatelj, pesnik, pač pa tudi igralec? Da že četrt stoletja ob svojem rojstnem dnevu redno pripravlja koncerte v Gallusovi dvorani Cankarjevega doma? Da je nekoč nastopil z (oz. natančneje pred) Bobom Dylanom? Da je povzročil preporod etno glasbe na Slovenskem? Še veliko več kot omenjeno bo odlični kantavtor razkril v intervjuju za Spletno revijo Zarolaj.si.
VladoKreslin-Drevored-SonjaGarnitschnig

Zarolaj.si: So vam intervjuji po tolikem času na sceni nujno zlo? Vam je odveč ta del slave oz. prepoznavnosti, ta del medijskega posla?
Vlado Kreslin: Temu bi skoraj lahko pritrdil, vendar ne smem biti nepošten; ko se prebijaš potrebuješ medije, pozneje pa všasih malo potrpiš.

Zarolaj.si: Sploh veste natančno število izdanih albumov, vključno z Drevoredom?
Vlado Kreslin: Štirinajst.

Zarolaj.si: Najavni singel z novega albuma je Krasni novi svet. Cinizem? Ali ste tako velik optimist?

Vlado Kreslin: Na žalost danes premalo beremo, zato skoraj nihče ne ugotovi, da je to samo naslov slavnega romana, ki govori o črni prihodnosti sveta.

VLADO KRESLIN - Krasni novi svet

Audio clip: Adobe Flash Player (version 9 or above) is required to play this audio clip. Download the latest version here. You also need to have JavaScript enabled in your browser.Zarolaj.si: Zadnje pesmi so nastale v sodelovanju s Tomassinijem, Gjurinom. Kot gostje na albumu sodelujejo Irec Molosin, Britanec Taylor in zanimiv pevski trio iz Zimbabveja. Kje ste našli slednje?
Vlado Kreslin: Fantje živijo na Dunaju in z njimi sem  v preteklosti  že večkrat nastopil v tujini.
"Tam na koncu drevoreda sam bom stal, vam prepeval in pomahal v pozdrav, beli konji, širna polja in vode, tople roke, ki ste me rojevale."
Zarolaj.si: Zanimivo zgodovino ima skladba Tam daleč stran. Je melodijo res vaš oče prinesel iz ruskega ujetništva? Kako je potem prišlo do tega, da ste skladbo opremili z besedilom in jo izdali na zadnjem albumu?
Vlado Kreslin: Gal je nekoč v studiu navrgel mojemu očetu, naj zaigra še nekaj zase, oče je vzel kitaro in  zapel neko čarobno melodijo, ki sem jo slišal prvič. Povedal je zgodbo o mladih Kozakih njegovih let (17 let je bil star), ki so jo (poleg drugih pesmi) prepevali v ujetniškem taborišču. Pesem nas je vse popolnoma očarala. Napisal sem besedilo, posneli smo jo  in uvrstili na Drevored.

Zarolaj.si: Se dogaja, da imate navadno najljubšo skladbo na vsakem albumu?

Vlado Kreslin: Običajno se res najde kakšna, ki ima zaradi različnih razlogov poseben, intimni pomen.

Zarolaj.si: Se po takšni kilometrini na slovenski glasbeni sceni kdaj zalotite, da se podrejate kakšnim omejitvam, pričakovanjem? Čeprav nehote?
Vlado Kreslin: Podrejamo se predvsem svojim pričakovanjem in lastnim standardom in okusu. Ki pa so seveda del splošnega in kozmičnega prostora.

Zarolaj.si: Kje in kdaj ste kupili prvi črno-beli klobuk, brez katerega vas skoraj ne vidimo več na odru?
Vlado Kreslin: Črnega niti ne vem, če sem ga kupil, začel pa sem ga nositi, ko sem pričel igrati z Bando. Belega  sem si nabavil v Italiji na Svetovnem nogometnem prvenstvu, konec osemdesetih.

Zarolaj.si: Z leti vas je iz rockerskih voda odneslo v milejše, počasnejše, etno vode. Se je to zgodilo spontano, naključno?
Vlado Kreslin: Konec osemdesetih sem nekajkrat zaigral z beltinskimi godci, ki so bili na sceni že od prve svetovne vojne in so bili takrat že znani kot Beltinška banda. Druženje in igranje z njimi se mi je raztegnilo čez cela devetdeseta in je pomenilo enkratno življenjsko  izkušnjo in užitek.
"Poj mi pesem o življenju in prešerna naj zveni, poj mi še o hrepenenju, naj srca nam pomladi!"
Zarolaj.si: Kako je stati na odru skupaj s svojimi starši? Si lahko predstavljate, da boste čez leta na odru stali skupaj s svojim sinom?
Vlado Kreslin: Težko bi stal na odru z lastnim očetom takrat, ko mi je bilo dvajset, trideset let. Sva se pa odlično ujela malo pozneje in se še bolje ujemava zdaj. Tako tudi moj sin ne kaže namer, da bi kaj kmalu igral z mano, čeprav je talentiran kitarist.

Zarolaj.si: Menda ima Beltinška banda že svoje naslednike, Mlado beltinško bando? So že zaigrali z vami?

Vlado Kreslin: Mlado Beltinško bando smo gostili na  naših treh koncertih pred tremi leti v Cankarjevem domu. Občasno nastopa z nami njihov kontrabasist Luka in tako se muzika iz ene Bande preliva v drugo in nazaj.

Zarolaj.si: Vsako leto se v Cankarjevem domu odvijejo vaši decembrski koncerti. Veljajo za visoko produkcijski glasbeni presežek. In vsako leto posebej napolnite dvorano do zadnjega kotička, navdušeni so tako kritiki kot občinstvo. Vas kdaj preseneti, da vas ljudje po vseh teh letih še vedno s takim veseljem, navdušenjem, hodijo poslušat?
Vlado Kreslin: Letos so prišli zaradi lanskih koncertov in naslednje leto bodo prišli zaradi letošnjih koncertov. Če bi koncerti bili slabi, bi obisk hitro usahnil.

Zarolaj.si: Vaše pesmi je moč brati v pesniških zbirkah, ki ste jih izdali. Kako drugače občutite svoje pesmi, če jih berete v pesmarici oz. ko jih prepevate?
Vlado Kreslin: Precej težko je prebirati pesmi, ki sicer živijo v muziki, oz. so uglasbljene. Nekatere niso in tiste je laže prebirati."Eno pesem, rad bi napisal pesem, enostavno, prijazno, ki bi bila brez skrbi, ki bi ljudi veselila, ki bi še meni dajala moč!"

Zarolaj.si: Ali karkoli obžalujete v štiridesetletni karieri? Kakšen nastop manj, več? Kakšno odklonjeno sodelovanje?
Vlado Kreslin: V eni od pesmi pojem: "Morda bi kdaj prej odšel, morda kdaj ostal - potem  bi ne videl vsega, potem ne bi znal." Morda se mi je bolj počasi "odpiralo" in bi kariero lahko kdaj "porinil" naprej, ampak, potem vsega skupaj  morda ne bi tako zelo cenil.

Zarolaj.si: Za Valentinovo boste nastopili na koncert v Kranju. Kakšen odnos imate do tega praznika?
Vlado Kreslin: Pred meseci, ko smo se dogovarjali za ta koncert, ni bilo govora o tem, da gre za Valentinov koncert. Nisem ljubitelj trgovskih praznikov, ki  nas bombardirajo z vseh strani in povzrocajo fustracije pri ljudeh, ker ne morejo pokupiti vsega živega.

Anja Intihar
nazaj na vrh

Spletna revija Zarolaj.si je vpisana v razvid medijev pod zap. št. 1575 // info@zarolaj.si // 031 606 132 // Zadnjih 100 objav