download theme

Bonus for new user http://bet365.artbetting.gr 100% bonus by bet365.

bet365.artbetting.co.uk

Zarolaj.si

A+ A A-

intervju: VOX ARSANA

Vox Arsana je energičen preplet vokalnega kvarteta in izvrstnega instrumentalnega sestava. Širši javnosti morda še ne tako zelo poznano zasedbo, ki navdušuje s kakovostjo na festivalskih odrih doma in v tujini, je Zarolaj.si povabil na zanimiv pogovor. V naši družbi je sopranistka Teja Letonja.
voxarsana
Zarolaj.si: Čisto prvo vprašanje se bo nanašalo na člane Vox Arsane. Kdo sestavlja zasedbo?
Teja: V osnovi našo zasedbo sestavljamo štirje vokalisti (Ana Delin, Teja Letonja, Primož Vidovič in Mladen Delin) in pianst (Tom Hajšek). Vendar pa kljub temu večinoma nastopamo v razširjeni zasedbi. To pa pomeni, da se nam pridružijo še drugi glasbeniki, s čemer dosežemo polnost zvoka, kot se za koncerte tudi spodobi. Na kontrabasu in bas kitari je naš stalni gost Luka Herman Gaiser, namesto bobnov skrbi za ritem Matej Virtič z beat boxom, za barvitost zvoka pa poskrbijo violinistki Maja Lebar Kotar in Danijela Djordjević ter saksofonist Gregor Kozar.

Zarolaj.si:
Vox Arsana je najprej nastala v sklopu Društva za glasbeno umetnost Arsana, potem pa se je zasedba malce premešala v današnjo različico?
Teja: Res je, zasedba je nastala leta 2007 in je izvajala dokaj klasično obarvan program. Spomladi leta 2009 se je nekaj članov zamenjalo in oblikovala se je obstoječa zasedba. Prav tako pa se je postopoma spreminjal naš repertoar, ki se je razširil v več zelo različnih smeri.Gre zgolj za to, da se pojavljanju v medijih nismo posvečali. Večino časa smo namreč namenili izpopolnjevanju kvalitete zasedbe in nastopom v živo.

Zarolaj.si:
V preteklih nekaj letih ste navduševali na tujih in domačih odrih, vendar vas v medijih ni bilo prav dosti zaslediti. Načrtna odločitev za "medijski molk"?
Teja: Ne gre ravno za načrtno odločitev. Gre zgolj za to, da se pojavljanju v medijih nismo posvečali. Večino časa smo namreč namenili izpopolnjevanju kvalitete zasedbe in nastopom v živo. Po določenem času pa nastopi točka, ko začne zasedba delati tudi na prepoznavnosti in dandanes so mediji za to najboljša pot.

Zarolaj.si:
Stvar se bo sedaj, na veselje mnogih, spremenila. Konec novembra ste izdali prvo avtorsko skladbo Ogenj večnosti. Prvo, kar nas prešine v tej skladbi, so odlični vokali. Boste tudi naslednje skladbe izdajali v podobnem stilu, s poudarkom na vokalih?

Teja: Vsekakor, to je naš način ustvarjanja, naš prepoznaven znak. Vsak izmed naših vokalistov je tudi solist, ki izvaja samostojne projekte. Vendar pa da združitev kvalitetnih vokalov v večglasje še dodatno energijo, moč, barvitost. Zraven tega pa nam je to tudi dober izziv – kako zliti štiri vokale v en zvok in pri tem ohraniti individualnost vsakega izmed njih.

VOX ARSANA - Ogenj večnosti

Audio clip: Adobe Flash Player (version 9 or above) is required to play this audio clip. Download the latest version here. You also need to have JavaScript enabled in your browser.Zarolaj.si:
Kdo se je podpisal pod Ogenj večnosti?
Teja: Avtor pesmi je Mladen Delin.  Aranžma pa so naredili Samo Ivačič, Marko Črnčec in Mladen Delin.

Zarolaj.si:
Občutek imam, da v zasedbi ni enega vodilnega vokalista, ampak da ste in hkrati niste vsi »vodilni«?
Teja: Kot sem že omenila je naš cilj doseči ta učinek. Očitno nam že uspeva – super.

Zarolaj.si:
Na vaših nastopih se sliši vse od gospela, soula, popa, jazza, pika na "i" so nato vokali.
Teja: Tako je, to so te različne smeri, zvrsti, katere sem omenila. Pa še kakšna bi se našla, npr. tudi v tej zasedbi ohranimo pri določenih pesmih pridih klasike. Odvisno je seveda tudi od priložnosti.
Vox-Arsana1
Zarolaj.si: Bodo tudi avtorske skladbe obarvane v taki stilski mešanici?
Teja: Verjetno bodo, vendar ne zato, ker bi to želeli storiti namensko. Takšna glasba nam je preprosto všeč in jo najbolj začutimo. Ustvarjanje bi po moje moralo vedno prihajati iz človekovih občutkov in njegove individualnosti, ne pa kot produkt tega, kar domnevno hoče trg – ljudje začutijo kdaj je stvaritev pristna in kdaj ne.

Zarolaj.si:
Kaj konkretno pa recimo izvajate na koncertih – da dobimo čisto majhen občutek, kakšni so vaši nastopi?
Teja: A naj naštejem naslove pesmi? Je predolg seznam – bo treba natipkati Vox Arsana v Facebook in tam poiskati natančen program. No vsekakor pa lahko povem, da imamo pripravljenih več različnih koncertnih programov. Med najbolj zaželenimi so koncert slovenskih popevk, koncert swinga, koncert gospela, primerno sedanjemu času v letu pa seveda tudi božični koncert.

Zarolaj.si:
Omenila sem že, da vas je moč videti in slišati na vrsti festivalov. Ljubljana, Maribor, Bistrica, Varaždin. Letos ste menda sodelovali tudi na festivalu v Parizu. Za kakšen dogodek je šlo?
Teja: Letos maja smo na povabilo prof. Konstantina Bogina (eden najbolj cenjenih profesorjev klavirja v svetovnem merilu) sodelovali na glasbenem festivalu, ki je posvečen francoskemu skladatelju Eriku Satieju, po katerem se tudi imenuje.V letu 2011 nas čaka tudi izdaja albuma, vendar še ni natančno določeno kdaj – pustite se presenetiti.

Zarolaj.si:
Kako vas je sprejela tuja publika?
Teja: Prisotni so bili glasbeniki in poslušalci iz cele Evrope. Glede na to da je ta festival precej klasično naravnan, smo bili mi stilsko presenečenje in kdor misli, da so klasični ustvarjalci in poslušalci rahlo zadržani, se močno moti. Doživeli smo navdušenje in sprejem, kakršnega resnično nismo pričakovali. Zraven tega smo dobili nekaj povabil tudi za prihajajoče leto. Med drugim smo bili povabljeni na glasbeni festival v Rim.

Zarolaj.si:
Menda se po izdaji prvega avtorskega singla že podajate na koncertne odre, slišati je, da tudi s Totim Big Bandom iz Maribora? Katere odre boste obiskali v naslednjih tednih?

Teja: Seveda. Bi rekla celo, da se ne podajamo, ampak na njih ostajamo. Naš glavni namen je namreč, da izvedemo čim več koncertov in nastopov. V prejšnjem tednu smo že izvedli dva koncerta z mariborskim Totim Big Bandom, še eden pa nas čaka 19. decembra, ko bomo gostovali na njihovem tradicionalnem letnem koncertu v SNG Maribor.
Ob tem, primerno času, izvajamo tudi božične koncerte na različnih prizoriščih. Najbolj predpraznično bo verjetno v cerkvi Sv. Martina na Hajdini pri Ptuju, kjer občina vsako leto organizira praznični koncert in povabi kvalitetne slovenske glasbene izvajalce (prejšnja leta so gostili Perpetuum jazzile, New swing quartet, Eroiko, itd.).

Zarolaj.si:
Je v bližnjih načrtih za prihodnost morda tudi izdaja prve plošče Vox Arsane?

Teja: V letu 2011 nas čaka tudi izdaja albuma, vendar še ni natančno določeno kdaj – pustite se presenetiti.

Zarolaj.si:
Glede na mesec, v katerem smo, ne gre brez vprašanja – bo skok v novo leto delaven?
Teja: Ne, to pa ne bo. Naša vokalista Ana in Mladen namreč na silvestrovo pričakujeta naraščaj. Tako da bomo takrat držali pesti, da gre vse kot po maslu, in se v mislih veselili z njima.

Zarolaj.si: Kakšne posebne želje ob prihajajočem letu 2011?
Teja: Želje za prihodnje leto so predvsem, da imamo čim več koncertov, da posnamemo album, da dosežemo prepoznavnost v Sloveniji in pa tudi v tujini. Sicer pa je delo bolj tisto, ki prinaša rezultate – torej želja po delavnosti.
nazaj na vrh

Spletna revija Zarolaj.si je vpisana v razvid medijev pod zap. št. 1575 // info@zarolaj.si // 031 606 132 // Zadnjih 100 objav