download theme

Bonus for new user http://bet365.artbetting.gr 100% bonus by bet365.

bet365.artbetting.co.uk

Zarolaj.si

A+ A A-

intervju: ZIHERCAPIKACOM

Zanimiv projekt je nastal pred kratkim pri dveh bivših članih skupine Kocka. Sharks in Bigi sta zastonj delita glasbo! Tako bi lahko predstavili virtualno ploščo zihercapikakom na kratko. Bolj podrobno projekt v intervjuju za Zarolaj.si predstavljata glavna akterja sama. Naj pade kocka!
ziherca09

Zarolaj.si: Če čisto na začetku malce bolj podrobno predstavita projekt Ziherca.com. Gre resnično za virtualni album, ki je na voljo prav vsem?
Ziherca.com: Zihercapikakom je projekt, ki je na voljo na internetu prav vsakemu, ki ga zanima najina glasba. Ideja za album je sicer stara že nekaj časa, ko pa sva imela material pripravljen za izdajo sva se odločila, da ga izdava kar preko interneta. Na njem je dvanajst skladb, ki si jih lahko brezplačno prenesete na svoj računalnik. Internet je dandanes postal vsakdanjik večini ljudem in ideja, da ponudiva najino glasbo prek spleta se nama je zdela odlična. Iz tega izhaja tudi ime albuma. Album je ziherca. Če bi ga rad imel ga boš imel – dostop do njega je neoviran.

Zarolaj.si: Zakaj in odkod ideja za tako "deljenje" glasbe? To je precej nova stvar v slovenskem medijskem prostoru?
Ziherca.com: Kot sva že prej omenila je to najlažji način, da nekomu ponudiš svojo glasbo. Danes ima že vsak računalnik. In če že obstaja ta možnost misliva, da jo je treba izkoristit. Tudi, če bi se odločila za izdajo albuma na CD-ju bi se po vsej verjetnosti v roku enega tedna glasba pojavila na internetu. Res pa je, da ni možnosti, da se pojaviva na prvem mestu lestvice najbolj prodajanih albumov v Sloveniji haha :)

Zarolaj.si: Morda bi že na začetku poudarili, da si lahko poslušalci naložijo na svoje računalnike cele skladbe. Ne le delčke teh...
Ziherca.com: Ziherca.com ni stran, ki bi služila za promocijo albuma, da bi poslušal kako približno zveni in se potem odločil ali ga boš šel kupit ali ne. Greš na stran, klikneš na komad, shraniš in poslušaš. In kdorkoli si bo zapekel CD bo imel čisto vest, ker ga nihče ne bo mogel obtožiti piratstva :)

Zarolaj.si: V kolikor vem, ne bo ostalo le pri 12ih skladbah? Album se bo širil? Do kam in koliko časa?
Ziherca.com: Prvotno album Zihercapikakom vsebuje dvanajst skladb, ki ga sestavljajo. In to je to.
Sama internetna stran pa ne bo ostala le pri dvanajstih skladbah. Vsa nova glasba, ki jo bova ustvarjala v prihodnosti bo dostopna na tej strani. Če posnameš recimo dve, tri, štiri komade ne potrebuješ na silo posnet še ostalih deset, da spet zbereš material za cel album, da ga lahko predstaviš ljudem. To daje tudi neko časovno svobodo. Ko pride pametna inspiracija in priložnost, da se posname komad, se ga posname in vrže na internet. Do kam in koliko časa? Do takrat, ko bo volja za ustvarjanje. Ta lahko že jutri mine ali pa šele čez 50 let. Upava, da se naja ta volja drži čim dlje.

ZIHERCAPIKACOM - Dan po mojem okusu

Audio clip: Adobe Flash Player (version 9 or above) is required to play this audio clip. Download the latest version here. You also need to have JavaScript enabled in your browser.Zarolaj.si: So pa na spletni strani tudi povezave do videospotov… še kakšna zanimiva stvar, ki jo bodo našli radovedneži?
Ziherca.com: Zaenkrat se na internetni strani poleg albuma nahajata dva videospota in dodatni komad, ki ne spada pod album Zihercapikakom. Je pa tudi na voljo za download. To je komad, ki je bil izdan na mixtape-u "Propeller machine". Je pa tudi nekaj povezav do Youtuba, kjer si lahko folk najprej posluša komade preden se odloči za download.

Zarolaj.si: Spletna stran sicer ne prinaša balasta, kot jih navadne.. ni slik, ni informacij. Striktno in samo glasba. Ta govori sama zase?
Ziherca.com: Ja v večini primerov glasba res govori sama zase. Lahko si predstavljate tudi tako, če kupite album na njem ne bo informacij kdaj sledi naslednji koncert izvajalca, kdaj je izvajalec posnel nov videospot, itd… Stran se bo poskušala promovirat res samo z glasbo. Je pa ziherca.com tudi na "fejsbuku", tako da lahko tam tolčeno bedarije z dvojno dozo :)

Zarolaj.si: Če se malce osredotočimo prav na glasbo samo – gre za hip hop. Kdo kleše rime? Oba?
Ziherca.com: Glavna prvina najine glasbe je repanje. Rime kleševa oba. Tudi tekste, ki so v komadih piševa oba. Pri izbiri glasbenih podlag pa si puščava dokaj prosto pot. V večini komadih so teksti napisani s humorjem, tako da so tudi glasbene podlage temu primerne. Če potegnemo črto čez celoten album lahko rečemo da gre za hip hop.

Zarolaj.si: Tematika skladb se osredotoča na dogodivščine iz vajinega življenja?
Ziherca.com: Tematike skladb ponavadi črpava iz vsakdanjega življenja. Besedila so večinoma parodija na neke določene dogodke. Nekatere malo bolj začinjene, druge manj. So pa situacije, ki jih opisujeva v komadih resnične ni pa nujno, da se to dogaja v najinem življenju.

Zarolaj.si: Zanimivo mi je predvsem to, da se v časih, ko vsi stremijo za zaslužkom, denarjem, najdeta dva, ki zastonj delita svojo glasbo. :)

Ziherca.com: Če smo realni pri taki zvrsti glasbe v Sloveniji s prodajo plošč niti nimaš veliko možnosti, da bi kaj zaslužil. Denar prinašajo druge stvari, ki ti jih izdaja ploščka omogoča (promocije, koncerti, itd…). Če bi poskušala glasbo prodajati preko interneta, bi avtomatično zmanjšali število uporabnikov, ki bi se odločilo za download. Kar pa se nama ne zdi smiselno. Največji užitek pri tem celotnem ciklusu nama v bistvu predstavlja ravno ustvarjanje glasbe in druženje po studijih. In kaj je lepšega, če lahko nekomu ponudiš glasbo brezplačno za povrh pa mu je še všeč. :)

Zarolaj.si: Koliko "klikov" že imata na "ziherci"? Je ideja padla na plodna tla? Se glas o tem uspešno širi?
Ziherca.com: Lahko samo rečeva, da je klikov veliko več kot bi bilo prodanih ploščkov, če bi se odločila za izdajo CD-ja in to brez vsake promocije razen zafrkavanja s komadi preko fejsbuka. Tako, da je ideja defenitivno padla na plodna tla. Z vsakim intervjujem kot je tale pa se to število samo še povečuje. :)

Zarolaj.si: Bosta v prihodnosti naredila še kakšen podoben zanimiv projekt?
Ziherca.com: Edino kar imava v planu je to, da bova ustvarjala glasbo še naprej. Upava in želiva si, da bova poslušalce s kakšnim novim materialom lahko razveselila že čim prej… Če še nisi vidu strani www.ziherca.com skoč gor pa počekirej in če ti je všeč jo prpopej frendu na fejsbuk ;)

Uletel smo se ngavt, cheers!

Foto: Manuel Kalman
Anja Intihar
nazaj na vrh

Spletna revija Zarolaj.si je vpisana v razvid medijev pod zap. št. 1575 // info@zarolaj.si // 031 606 132 // Zadnjih 100 objav