download theme

Bonus for new user http://bet365.artbetting.gr 100% bonus by bet365.

bet365.artbetting.co.uk

Zarolaj.si

A+ A A-

Fuck Off Commercial festival po 25. letih še vedno živi

Fuck Off Commercial festival letos praznuje 25. obletnico. Ob tem jubileju bodo po 18 letih, ponovno v Sloveniji, nastopili legendarni hrvaški metalci Anesthesia, srbski thrasherji Rapidforce, katerim bo to premierni nastop v Sloveniji, najuspešnejši slovenski metal bend Noctiferia ter velenjska Inmate in Cordura.
Festival, ki se je rodil leta 1988 in dobil svoje bratce 89’, 90’, 91’, 94’, 98’, 07’ in 08’, ni predstavljal le enega izmed mnogih koncertov. Po svojih glasbenih, kot tudi idejnih smernicah, se je močno razlikoval od poplave narodno zabavnih in gasilskih veselic. 
 
Žalec, kot kulturno središče Savinjske doline, je takrat nevede stopil pomemben korak naprej. Tradicionalna in priznana kultura, je dobila svojo opozicijo, oziroma tako imenovano Subkulturno ali v primeru Fuck off commercial, kontrakulturo. Pojav opozicije kulturi pomeni napredek, ne le subkulture, temveč kulture v celoti. Logično je, da do tega ne pride, predenj ni tradicionalna kultura razvita do stopnje, ki sproži plaz kontrakulturnih idej.
 
Kot prvi organizatorji in začetniki metal glasbe, so se v Žalcu pojavili Epidemic zone. Njihovo delovanje je bilo tesno povezano s svetovnim vzponom te glasbene zvrsti in je bilo močno opaženo po celotni Jugoslaviji. Festival je leta 1991, zaradi najbolj pisane zasedbe izvajalcev, doživel največji obisk.
 
Po zamenjavi političnega sistema, se za kulturo mladih ni več našlo ustreznih finančnih, kot tudi prostorskih rešitev. Festival je skoraj padel v pozabo, iz katere pa ga je leta 1994 privlekel Gregor Čulk, vokalist skupine Interceptor.
 
Kljub finančno slabim razmeram in nasičenju, ta kultni metal festival, po 25. letih še vedno živi.
 

Dodatne informacije

  • Kdo?: /
  • Kje?: /
  • Kdaj?: /
nazaj na vrh

Spletna revija Zarolaj.si je vpisana v razvid medijev pod zap. št. 1575 // info@zarolaj.si // 031 606 132 // Zadnjih 100 objav