download theme

Bonus for new user http://bet365.artbetting.gr 100% bonus by bet365.

bet365.artbetting.co.uk

Zarolaj.si

A+ A A-

Gibonni - 20th Century Man pred odhodom v svet navdušil v Mariboru

Gibonni - 20th Century Man pred odhodom v svet navdušil v Mariboru
Foto: Ines Ferčič

Eden najuspešnejših hrvaških kantavtorjev, prepoznaven po svojem izjemnem vokalu, globokih in intimnih besedilih ter pozitivnem karakterju in šarmu se odpravlja v svet. V zadnjem letu si je vzel manjši odmor ter se prepustil svojim verzom in notam. Kot sam pravi, je prejel veliko dobrih komplimentov od svetovno znanih imen, kot so Manu Kache, Tommy Emmanuel, Tony Levin, Pino Palladino…

Vsi so bili mnenja, da bi bila velika škoda, da s svojim delom ne prodre skozi domače okvirje. Tako se je po več ponujenih ponudbah raznih angleških producentov odločil za nov izziv zase in njegov band: album v angleščini. Le ta je zadnje leto nastajal v londonskem studiu Abbey Road, pod vodstvom promotorja Rainer Fokkerja, negdanjega direktorja Warner Brosa. Snemanje je potekalo pod budnim očesom enega najboljših svetovnih producentov Anddyja Wrighta, ki je večkratni dobitnik nagrade grammy. V svoji bogati karieri je že sodeloval z imeni, kot so Jeff Beck, Imelda May, Simply Red, Simple Minds, Eurythmics, Pavarotti… Gibonni pravi, da sta se takoj ujela, saj je le ta hitro začutil njegov stil in sporočilo, ki ga želi prenesti svoji dolgoletni publiki. Na albumu se prepletajo elementi klasičnega rocka ter nekaj rocka osemdesetih s tipičnim retro stilom vse tja do "pub-rocka" sedemdesetih. Mastering albuma je podpisal Tony Cousins, zaslužen za albume Adele in Petra Gabriela, v projekt pa so vključeni tudi vrhunski glasbeniki in fotografi.

Album, ki nosi naslov 20th Century Man, v celoti posnet v angleškem jeziku naj bi izšel 18. marca ter nekoliko prej na Madžarskem in Slovaškem, saj bo tam že konec meseca imel koncerta. Med drugim bo nastopil tudi kot gost na koncertu Micka Hucknalla (Simply Red). Gibonni pravi, da želi z novim albumom nadaljevati glasbeno pot, predvsem pa ostati svoj in to, kar dela že vrsto let delati še naprej na svojevrsten način, s srcem in dušo. Njegova želja je tudi, da ga še naprej spremlja zvesta publika ter potencialna publika iz severa Italije, iz Nemčije, Švice, Avstrije, Poljske, Češke, Slovaške, Madžarske, Nizozemske… Pravi, da se kljub odhodu v svet ne bo odrekel tistim, ki ga spremljajo že več kot 20 let, saj bo veliko koncertov odigral tudi pri nas in na Hrvaškem. Meni, da je to najmanj, kar jim dolguje ter, da bo kljub angleškim besedilom vsak lahko prepoznal njegov avtorski rokopis in vokal.

Preden pa gre "novi mož", ki ostaja še vedno preprost in zvest svojemu podpisu v svet, ni hotel pustiti svoje zveste publike žejne, zato je v petek delil svoje verze in note v Festivalni dvorani Lent v Mariboru. V mestu ob Dravi je, kot sam pravi prvič nastopil v Sloveniji, zato mu je še posebno pri srcu. Na odru je skupaj s svojo ekipo pripravil pravo vokalno ekstazo, nabito s pozitivno energijo. Odpel je največje uspešnice kot so Libar, Ne odustajem, Toleranca, Vrime, da se pomirim sa svitom, Žeđam, Mirakul in druge. Z novo pesmijo She said je ustvaril emocionalno in intimno vzdušje, ki ga je izpopolnil z vsem znano Cesarico, ki jo je napisal za prijatelja Oliverja Dragojevića. Poklonil jo je vsem ženskam ob njihovem dnevu ter nekaterim razdelil rože. S tem je znova pokazal svoj izreden čut za sočloveka in skušal pokazati tisto, kar zanj, kot sam pravi največ šteje-ljubiti in biti ljubljen. Gibonni, ki je vedno poln presenečenj tudi tokrat ni razočaral-s seboj je pripeljal svojega dolgoletnega prijatelja ter človeka, s katerim sta prelivala pot na mnogih koncertih-Damir Urbana. Skupaj sta ustvarila eksplozijo energije, ki se je razširila skozi nabito polno dvorano, po kateri se je kasneje tudi sprehodil in prepeval skupaj z publiko. Koncert je posvetil žal pokojnemu Smiljanu Krežetu, dolgoletnemu prijatelju in organizatorju prav tega koncerta.

Mož 20. stoletja je ime, ki se Zlatana Stipišića prijema zadnje čase. S svojim drznim korakom je pokazal, da je željan novih izzivov ter, da njegova kreativnost še zdaleč ni izčrpana. Širok spekter oboževalcev je v velikem pričakovanju novega albuma, s katerim ga bodo pospremili na novo pot v svet. A venda r -prvi hrvaški Unicefov ambasador dobre volje kljub odhodu na evropski trg ostaja takšen kot je - preprost in pozitiven. S svojo veliko ljubeznijo do glasbe ter karizmo, ki jo oddaja se bo zagotovo zasidral v srca mnogih, ki ga za zdaj še ne poznajo, tistim, pri katerih to mesto že ima pa bo še naprej prepeval: See, we’re all here together now, hand in hand /…/ Spread love!

Dodatne informacije

  • Avtor: Ula Kočevar
  • Foto: Ines Ferčič
  • Kamera: /
nazaj na vrh

Spletna revija Zarolaj.si je vpisana v razvid medijev pod zap. št. 1575 // info@zarolaj.si // 031 606 132 // Zadnjih 100 objav