download theme

Bonus for new user http://bet365.artbetting.gr 100% bonus by bet365.

bet365.artbetting.co.uk

Zarolaj.si

A+ A A-

Gibonni: če si iskren in emocionalen, ti uspe priti do srca ljudi

Gibonni: če si iskren in emocionalen, ti uspe priti do srca ljudi
Foto: Suzana Gruber
Zlatan Stipišić Gibonni, 20th Century Man, eden najuspešnejših hrvaških kantavtorjev vseh časov in kot sam pravi – po duši še vedno najstnik in roker počasi, a prodorno vstopa v svet, po izdaji novega albuma, 20th Century Man, snemanega v enem najboljših in najprestižnejših studiev na svetu - Abeey Road-u, pod taktirko svetovno priznanega Andy-ja Wrighta, ki je bil del nastajanja albumov številnih glasbenih ikon. 
Nastal je album, kjer se prepletajo elementi klasičnega rocka ter nekaj rocka osemdesetih s tipičnim retro stilom vse tja do "pub-rocka" sedemdesetih. In kljub temu, da so mnogi menili, da Gibonniju ne bo nikoli uspelo, je bila znamenita Cesarica in leto 1993 pravi prelom. Zasidral se je v srca široke publike iz različnih vetrov, ki ga skozi vsa leta zvesto spremlja na njegovi glasbeni poti. 20 albumov, ki so rušili vse rekorde in postajali drug za drugim uspešnice, 21 osvojenih Porinov, najuglednejše diskografske nagrade na Hravaškem in razprodani koncerti pričajo o velikem uspehu Gibonnija, ki navdušuje s svojim šarmom, emocianlimi koncerti, intimno liriko in z mediteranskim pridihom. Na novem albumu se nahaja 10 angleških pesmi, od tega imata 2 stari preurejeno glasbeno platformo in popolnoma drugačno zgodbo. To je priljubljena žeđam, katere nadaljevanje zgodbe predstavlja nova Nothing Changes ter čutna in izredno globoka osebna pesem Vesla na vodi, ki v sebi nosi skrivnost in s tem daje edinstven pečat nadaljevanju "zgodbe" skozi pesem Broken Finger. Na novi plati lahko najdete tudi mistično Hey Crow, za katero je nedavno luč sveta ugledal tudi videospot pod taktirko odličnega Zdenka Bašića. Skladba, istoimenska naslovu albuma prinaša svežino in pravi R˙N`R, kateri se pridružuje tudi skladba Ain't Bad Enough For R'N'R, ki ji edinstveno noto daje trio, sestavljen iz saksofona, trobente in pozavne, omenjenemu pa Gibonni pravi kar Oktoberfest. Skladba Hide the mirror je po mnenju umetnika najboljša od vseh, kar jih je napisal v angleškem jeziku in pred poslušalca postavlja vprašanje, ali lahko enostavno pokrijemo ogledalo, skrijemo svoj odsev, ne naredimo ničesar… Nas bo to rešilo in za koliko časa? Skladbi She Said in My Cloud poslušalca ponesta v povsem drug svet, kjer se prebudijo čustva, razvnamejo ušesa in nahrani duša. Kids in uniform, odpet z otroškim pevskim zbor ter My brother Cain se doatkneta tematike bratstva in vere. Album predstavlja nov list v njegovi glasbeni knjigi, zvok pa je "organski", vsi inštrumenti so zelo vintage: kitare iz 50ih in klavir iz 60ih, na katerem je igral celo sam Paul McCartney, kar ima za Gibonnija še posebno čustveno vrednost.
 
Album 20th Century Man že počasi, a vztrajno prodira in niza uspehe na domačem in evropskem tržišču. Gibonni je tako že nastopil v Budimpešti in nekoliko dni kasneje v Pragi kot gost Micka Hucknalla, nato še v Avstriji in v Berlinu. Sam pravi, da so ga ljudje sprejeli z navdušenjem, da ga že pozdravljajo na ulici in, da je tuja publika mnogo bolj odprta, kot mogoče sami mislimo. "Pogum je vedno nagrajen, le potrebno ga je zbrati in narediti prvi korak; če si iskren in emocionalen, ti uspe priti do srca ljudi." V prihodnosti že načrtuje koncerte v Italiji, Skandinaviji in Beneluksu, v Pragi pa je že dobil 3 ponudbe za koncert. Odločil se je narediti tudi manjšo turnejo na domačem ozemlju. Tako je že nastopil v Osijeku, ta konec tedna v Zadru in Solinu, potrjeni pa so tudi že koncerti v Varaždinu, Puli, Zagrebu, Opatiji, Rabu.
 
V Slovenijo pride izredno rad. Tako je v petek, 28.junija nastopil v nabito polnem Avditoriju v Portorožu. Ustvaril je kalilnico pozitivne energije in zapel znamenite Mirakul, Libar, Ne odustajem, Sve ću preživit, Zamoli me, Vrime, da se pomirim sa svitom in druge ter novi 20th Century Man, Ain't Bad Enough For R'N'R ter My Cloud, ki jo je zapel z zaprtimi očmi, izjemno čutnostjo in predvsem z dušo. V zraku je bilo čutiti preplet številnih občutkov in intimne atmosfere, ki je zagotovo sedla na srce vsake poslušalca. Tako kot je njegova navada se je podal med publiko, prepeval skupaj z njimi in s seboj na krajši sprehod skozi publiko, ki mu jo je uspelo spraviti na noge vzel tudi svoj trio Oktoberfest. Le ta je nepozabnemu koncertu dodal svojo noto. S kar trikratno vrnitvijo na oder je koncert zaključil že z nekoliko starejšo, a vedno dobro uspešnico Dobri ljudi, v kateri je izkazal hvaležnost svoji zvesti publiki, ki ga sprmelja že vrsto let. »S svojo publiko imam družinski odnos, z bendom prijateljski in kot človek sem s tem izpolnil vse svoje želje.« je še povedal.  
 
Gibonni ostaja v srcu še vedno preprost in ljubeč človek, z izrednim čutom za ljudi in tisti, ki si vedno vzame čas za besedo ali dolg klepet s svojimi zvestimi oboževalci, tisti, ki živi za glasbo in tisti, ki živi, ljubi in dela s celotno dušo. Vsak delček njegove karizme, šarma in toplote sestavlja pristno umetniško celoto in sinonim za velikega človeka. Kot vedno pove: ljubite in naj vam bo ljubezen vrnjena. A nikakor, tako kot tudi on, ki ostaja zvest sebi in svojemu srcu ne pozabite skupj z njim zapeti tudi vi: I am what I am, you see what you see (She Said) ali pa se le za hip ustavite in prisluhnite šepetu: My cloud has landed, the journey is over, I`m finish pretending and wearing disguise... ter prisluhnite svojemu srcu, naj vas vodi.

Video

Dodatne informacije

  • Avtor: Ula Kočevar
  • Foto: Suzana Gruber
  • Kamera: /
nazaj na vrh

Spletna revija Zarolaj.si je vpisana v razvid medijev pod zap. št. 1575 // info@zarolaj.si // 031 606 132 // Zadnjih 100 objav