download theme

Bonus for new user http://bet365.artbetting.gr 100% bonus by bet365.

bet365.artbetting.co.uk

Zarolaj.si

A+ A A-

MareziJazz ponovno navdušil

Pod okriljem Marežganskega mladinskega društva (MAD) in Javnega sklada RS za kulturne dejavnosti (JSKD) se je minulo noč v Marezigah nad Koprom zaključil že 9. Mednarodni festival big bandov, MareziJazz, ki je ponovno požel številne pohvale tako obiskovalcev kot tudi udeležencev. 
11 odličnih big bendov, spremljevalni glasbeni skupini in after partija sta obiskovalce popeljala v programsko pester svet jazza, fusiona, funka, rocka in elektronike, kar so ljubitelji dobre glasbe tudi letos lahko spremljali preko neposrednega prenosa na spletu. Jazz seminarja Zgrabi zvok, ki je potekal že 3. leto, pa se je udeležilo rekordno število željnih novega znanja. 
 
Posebnost festivala je v tem, da so tovrstna srečanja daleč naokoli zelo redka, zaradi česar se festivala udeležujejo tudi mednarodno priznane skupine iz tujine, skupaj z odličnim ambientom ter izvrstnimi slovenskimi in tujimi glasbenimi skupinami pa vsako leto pričara nepozabno doživetje. "MareziJazz predstavlja tudi močno promocijo Slovenije v tujini," je poudaril Denis Beganović - Kiki, multi-instrumentalist, aranžer, glasbeni producent in dirigent domačega Big Banda Hrošči, čigar člani tudi sestavljajo organizacijski odbor festivala ter so zasluženi za pester in kakovosten festival že deveto leto.
 
Letošnji festival je v petek, 5. julija, otvoril Naš Big Band Ljutomer, ki se je na MareziJazz odru predstavil prvič, s stopnjevanjem vročice pa so poskrbeli Big Band Vrhnika in Big Band Akademije za glasbo Univerze v Ljubljani. Občinstvo je s svojimi reggae in ska ritmi na noge dodatno povzdignil eksploziven North East Ska-Jazz Orchestra iz Italije, ki je v Sloveniji nastopil prvič: "Presenečen sem nad dejstvom, da lahko v tako majhnem kraju organizirajo tako velik in močen festival. Zaradi truda, ki ga je potrebno vložiti v priprave česa takega, pri nas marsikaj splava po vodi, in veseli me, da je tu očitno prevladala ljubezen do tovrstne glasbe, s čimer se je oblikovalo tudi njeno občinstvo in kultura poslušanja," je svoje občutke po energičnem nastopu strnil saksofonist Stefano Salmaso.
 
Big bandovske barve je kot zadnji ta večer zastopal novogoriški Big Band NOVA, ki je prepričal z avtorskimi skladbami, nastalimi pod peresom tubista Gorana Krmaca: "Številne pohvale in neverjetna pridobljena motivacija članov big banda so v meni prebudila željo po nadaljnjem skladanju za big band." Petkov večer je zaključila skupina JazzLessNess, za after party pa je poskbel producent in DJ JK Soul.
 
Na sobotni festivalski dan se je prav tako prvič predstavil Big Band Zagorje, sledila sta tolminski Jazz Punt Big Band in Big Band VOX iz Velenja, ki so se mu pridružile Katrinas. Big Band Hrošči je premierno predstavil svojo avtorsko skladbo Not interested, bučni aplavzi pa so pospremili tudi češki Big'O'Band: "To je naš prvi nastop v tujini nasploh in na takem festivalu, spremljajo nas izjemni občutki in v čast nam je biti del tako velike glasbene zgodbe," nam je zaupal njihov dirigent in pevec Marek Ottl.
 
Big bendovski večer je s svojim energičnim nastopom sklenil Big Band Wonderbrass iz Logatca, letošnji festival pa sta zaključila transgresivna Toxine in Žiga Murko na after partiju.
 
Dvodnevna tradicionalna jazz poslastica na slovenski obali je tako minila v odličnem glasbenem vzdušju. 250 nastopajočih, več kot 1000 obiskovalcev iz vse Slovenije in tujine ter prav toliko ogledov festivalnega koncertnega dogajanja preko svetovnega spleta, česar so se poslužili tudi številni gledalci po vsem svetu, je samo dokaz, da je slovenski in širši evropski prostor nekaj takega potreboval ter da je za orkestralno jazz kulturo vedno več zanimanja.

Dodatne informacije

  • Avtor: Zarolaj.si
  • Foto: /
  • Kamera: /
nazaj na vrh

Spletna revija Zarolaj.si je vpisana v razvid medijev pod zap. št. 1575 // info@zarolaj.si // 031 606 132 // Zadnjih 100 objav