download theme

Bonus for new user http://bet365.artbetting.gr 100% bonus by bet365.

bet365.artbetting.co.uk

Zarolaj.si

A+ A A-

Rudarski godbeniki letos z Aniko, Rokom in Bracom

Rudarski godbeniki letos z Aniko, Rokom in Bracom
Foto: Robert Zabukovec
Najstarejše godbeno društvo v Evropi, Godbeno društvo rudarjev Idrija, je letos zopet razveselilo z dvema prednovoletnima koncertoma. Prvega so v soboto pripravili v spodnjeidrijski kulturni dvorani, drugi pa se je sinoči odvil v idrijski Modri dvorani.
Morda ali pa ne po naključju je rudarska godba pod vodstvom Domna Prezlja letos svoj prednovoletni koncert začela in nadaljevala z zvoki iz Partizanske eskadrilje in Valterja, ki brani Sarajevo. Nikakor pa ni bilo naključje, da so v prvi del koncerta vpletli note mojstra Bojana Adamiča. Avgusta letos je namreč minila 100-letnica rojstva tega vsestranskega (tudi filmskega) glasbenega ustvarjalca. Tudi sicer so imeli godbeniki letos dve rdeči niti; prva je bila že omenjena obletnica mojstra Adamiča, druga nit pa Slovenska popevka. V goste so člani pihalnega orkestra povabili tri izjemne vokaliste; eno najboljših slovenskih pevk, Aniko Horvat; mladi up domače glasbe, Roka Pečečnika, v zlate čase pevskega festivala z najdaljšim stažem na slovenskem glasbenem prizorišču pa nas je s Ptico vrh Triglava ponesel Braco Koren. Za »nebroj« besedil izvrstnih domačih popevk je v preteklosti poskrbela Elza Budau, ki je godbenike in publiko sinoči tudi počastila z obiskom koncerta.
Rudarska godba vsako leto pripravi zanimiv program. Pohvalno je predvsem to, da se vsakič znova potrudijo »poiskati« in k sebi zvabiti zanimive glasbene goste, ki popestrijo večer. Čeravno so (in vedno bodo) v prvem planu seveda godbeniki sami. Nekateri od njih so letos prejeli plakete za zvesto, več desetletno članstvo v rudarski godbi.
Kot so že večkrat dejali in zapisali godbeniki sami – zadoščenje in spodbudo za nadaljnje delo jim dajejo obiskovalci njihovih nastopov. To dokazuje, da so na pravi poti in da jih domača publika nikoli ne bo pustila na cedilu. Ob koncu še o viziji njihovega umetniškega vodje: »Stremeti k popolnosti in vzgajati okus prebivalcev, ne pa se mu podrejati – to je vizija Godbenega društva rudarjev Idrija.«
Najstarejše godbeno društvo v Evropi, Godbeno društvo rudarjev Idrija, je letos zopet razveselilo z dvema prednovoletnima koncertoma. Prvega so v soboto pripravili v spodnjeidrijski kulturni dvorani, drugi pa se je sinoči odvil v idrijski Modri dvorani.

Morda ali pa ne po naključju je rudarska godba pod vodstvom Domna Prezlja letos svoj prednovoletni koncert začela in nadaljevala z zvoki iz Partizanske eskadrilje in Valterja, ki brani Sarajevo. Nikakor pa ni bilo naključje, da so v prvi del koncerta vpletli note mojstra Bojana Adamiča. Avgusta letos je namreč minila 100-letnica rojstva tega vsestranskega (tudi filmskega) glasbenega ustvarjalca. Tudi sicer so imeli godbeniki letos dve rdeči niti; prva je bila že omenjena obletnica mojstra Adamiča, druga nit pa Slovenska popevka. V goste so člani pihalnega orkestra povabili tri izjemne vokaliste; eno najboljših slovenskih pevk, Aniko Horvat; mladi up domače glasbe, Roka Pečečnika, v zlate čase pevskega festivala z najdaljšim stažem na slovenskem glasbenem prizorišču pa nas je s Ptico vrh Triglava ponesel Braco Koren. Za "nebroj" besedil izvrstnih domačih popevk je v preteklosti poskrbela Elza Budau, ki je godbenike in publiko sinoči tudi počastila z obiskom koncerta.

Rudarska godba vsako leto pripravi zanimiv program. Pohvalno je predvsem to, da se vsakič znova potrudijo "poiskati" in k sebi zvabiti zanimive glasbene goste, ki popestrijo večer. Čeravno so (in vedno bodo) v prvem planu seveda godbeniki sami. Nekateri od njih so letos prejeli plakete za zvesto, več desetletno članstvo v rudarski godbi. 

Kot so že večkrat dejali in zapisali godbeniki sami – zadoščenje in spodbudo za nadaljnje delo jim dajejo obiskovalci njihovih nastopov. To dokazuje, da so na pravi poti in da jih domača publika nikoli ne bo pustila na cedilu. Ob koncu še o viziji njihovega umetniškega vodje: "Stremeti k popolnosti in vzgajati okus prebivalcev, ne pa se mu podrejati – to je vizija Godbenega društva rudarjev Idrija."

Dodatne informacije

  • Avtor: Anja Intihar
  • Foto: /
  • Kamera: /
nazaj na vrh

Spletna revija Zarolaj.si je vpisana v razvid medijev pod zap. št. 1575 // info@zarolaj.si // 031 606 132 // Zadnjih 100 objav